MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Γερμανία, η πρωταθλήτρια του μαύρου χρήματος

Η ιταλική Μαφία εκτιμάει ιδιαίτερα τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας κυρίως τα εστιατόρια για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα ναρκωτικά – προς όφελος βέβαια και της ίδιας της χώρας, αφού εισπράττει επί πλέον φορολογικά έσοδα, έχοντας τη δυνατότητα να ξεπλένει χρήματα άλλων κρατών.

Άρθρο

Σύμφωνα με μία γνωστή γερμανική εφημερίδα (πηγή), η χώρα θεωρείται ως εκείνη με τη μεγαλύτερη αγορά μαύρου χρήματος στην Ευρώπη – αφού ο όγκος του ξεπλύματος ετήσια υπερβαίνει τα 100 δις €, χωρίς τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά συμπεριλαμβανομένων των τυχερών παιχνιδιών και της γαστρονομίας.

Ο Σόιμπλε αποφασίζει και διατάζει για Ευρωζώνη: Όχι μεταρρυθμίσεις, όχι ευρωομόλογα

H Γερμανία είναι κατά των μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης με δικό της προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών: Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν αλλαγές στις συνθήκες και αυτό «δεν είναι ρεαλιστικό αυτό τον καιρό. Δεν αξίζει τον κόπο αυτήν τη στιγμή».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη Μάλτα.

Απίστευτο: Παίρνουν τα σπίτια όσων δε μπορούν να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς!

Αυτή τη «λύση» φαίνεται να εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών – Στο στόχαστρο η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων – Από ποιο ποσό και πάνω θα παραχωρείται το ακίνητο στο Δημόσιο 

Μετά την …έμπνευση να δίνονται στο Δημόσιο τα ακίνητα για να ξεπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ακόμα μια αντίστοιχη … λύση για όσους αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς.

Στον προθάλαμο της επόμενης κρίσης

Όσο δεν υπάρχει μία κοινή πολιτική συμφωνία, με αποτέλεσμα η κάθε χώρα να προσπαθεί να επιλύσει μόνη της τα προβλήματα της, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί – οπότε νομοτελειακά θα καταρρεύσει, υπό το βάρος των εγγενών και λοιπών προβλημάτων της.

Ανάλυση

Υπάρχουν πολλά σημάδια, σύμφωνα με τα οποία η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει – όπως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ που τα τελευταία δύο χρόνια είναι της τάξης του 2% ετησίως, ενώ προβλέπεται πως η τάση θα συνεχιστεί στο μέλλον. Εκτός αυτού, η ανεργία έχει περιορισθεί κατά τρεις μονάδες στο 9% περίπου, με τον πληθωρισμό να έχει επανέλθει στο 2% – μετά από μία μεγάλη περίοδο που ήταν τόσο χαμηλός, ώστε να φοβάται κανείς πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό.