MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Δημογραφικό πρόβλημα και παράνομη μετανάστευση ίσον εξαφάνιση της Ελλάδας

Η Λερναία Ύδρα της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο και τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δυστυχώς συνεχίζεται.
 
Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α., Κωνσταντίνος Κούσαντας 
 
Με στοιχεία της FRONΤEX το 2023 από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο πέρασαν την χώρα, 7.856 παράνομοι μετανάστες εκ των οποίων κυρίως 1.351 Συρία, 957 Αφγανιστάν, 937 Παλαιστίνη, 558 Νιγηρία και 524 Κογκό (Κινσάσα).
 
Βεβαίως το ποσοστό παρουσιάζει μία μικρή μείωση - 31% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 όταν στην Ελληνική επικράτεια, όλο το έτος είχε καταγραφεί είσοδος από 42.831 παράνομους μετανάστες,(στοιχεία FRONTEX).
 

Η Ρωσία απαιτεί 82,3 δις δολάρια από τη Γερμανία για τα ναζιστικά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν χθες, 25/05/2023, από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μόσχας, να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην περιοχή της Μόσχας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως γενοκτονία, εκτιμώντας ότι η ζημιά ήταν περίπου 6,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή 82,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια κίνηση αποτελεί προοίμιο για τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας για οικονομική αποζημίωση από τη σύγχρονη Γερμανία, με την οποία οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
 
Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μόσχας να «αναγνωρίσει τα διαπιστωμένα και πρόσφατα ανακαλυφθέντα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς φασίστες εισβολείς» στην περιοχή της Μόσχας μεταξύ Οκτωβρίου 1941 και Ιανουαρίου 1942 ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία κατά του σοβιετικού λαού.
 

Ψυχολογικές επιχειρήσεις: Κερδίζοντας τον πόλεμο με την επικοινωνία

( Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου )
 
Αυτό που βιώνει η παγκόσμια κοινή γνώμη σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων είναι μια τεράστια ψυχολογική επιχείρηση από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να κερδηθούν οι «ψυχές και οι καρδιές» των πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και από τις δύο πλευρές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι προσχεδιασμένες και αποσκοπούν στο να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση και τελικά τη συμπεριφορά ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Θεωρούνται παράγοντας προστασίας των φίλιων δυνάμεων ή και πολλαπλασιαστής ισχύος. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΨΕΠ). 

Γιατί ο Θουκυδίδης θα καταλάβαινε άριστα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το 1992 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Φουκουγιάμα “The End of History and the Last Man”, στο οποίο, σε γενικές γραμμές, ο συγγραφέας υποστήριζε ότι με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η ανθρωπότητα δεν θα ταλανίζονταν πλέον από ιδεολογικές διαμάχες, αλλά ήταν προορισμένη να ακολουθήσει το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Ιστορία διέψευσε (μέχρι τώρα) αυτό τον ισχυρισμό, αλλά αποδεικνύεται ότι ο δυτικός τρόπος διεξαγωγής του πολέμου έχει πλέον επικρατήσει παγκοσμίως.
 
Από τον 19ο αιώνα, η μόνη ελπίδα που έχουν οι μη δυτικές χώρες να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ή να επιβληθούν έναντι των δυτικών, είναι να υιοθετήσουν τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου των τελευταίων. Δεν αναφέρομαι μόνο στα οπλικά συστήματα. Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Ιαπωνία δεν υιοθέτησε μόνο τα πυροβόλα και τα πλοία των δυτικών, αλλά όλο τον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής του πολέμου.