MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η κυβέρνηση «ψαλιδίζει» τα χρέη του Δημοσίου προς τους πολίτες

Η κυβέρνηση έρχεται … να «ψαλιδίσει» τους τόκους που πληρώνει το Κράτος στους ιδιώτες, όταν καθυστερεί και αναγκάζεται στο τέλος να τα πληρώσει. 

Το άρθρο 45 του Πολυνομοσχεδίου που συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής για την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προβλέπει ότι το Κράτος δεν θα πληρώνει πλέον τόκο 6% όπως εδώ και μια 5ετία, αλλά 3%. Αντιθέτως δεν φροντίζει να μειώσει ταυτόχρονα το επιτόκιο που χρεώνονται 4 εκατομμύρια νοικοκυριά με χρέη μόλις 500 ή 3.000 ευρώ το πολύ, επειδή χρωστούν και δεν έχουν να πληρώσουν στο δημόσιο. Δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί λογικό να δίνει 50% έκπτωση στο Κράτος όταν καθυστερεί, ενώ για τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένει στο 8,76%, δηλαδή τριπλάσιο από όσα θα δίνει το δημόσιο! 

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει εξαιρετικά πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές του Ιονίου πελάγους. 

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία παραχωρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια και την θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Ισπανική Repsol. 

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων με μέθοδο του fracking προκαλεί σεισμούς σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία ερευνών

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων με μέθοδο του fracking προκαλεί σεισμούς σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία ερευνών 

Μέχρι προ ολίγων μηνών θεωρείτο τερατολογία να πιστεύει κανείς πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν σεισμικές δονήσεις, εκτός εάν αυτό χρησιμοποιούνταν μεταφορικά. 

Όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, καθώς υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις πως απ’ άκρου εις άκρον στον πλανήτη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι δυνατόν να αποτελέσουν αιτία για μία δόνηση οποιουδήποτε μεγέθους.

Συρρίκνωση - σοκ 27 δισεκ ευρώ στα εισοδήματα των νοικοκυριών στο διάστημα 2010 - 2018 - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Συρρίκνωση-σοκ στα εισοδήματα των νοικοκυριών στο διάστημα 2010 – 2018 

Εισοδήματα ύψους 27 δισ. ευρώ «εξαφάνισε» η οικονομική κρίση, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ βγήκαν από τις τσέπες των μισθωτών, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα έτη 2010 - 2018 που επεξεργάστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάταξη εσόδων που συνέβη ποτέ στο χαρτοφυλάκιο των νοικοκυριών η οποία αντανακλά τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια τα οποία μάλιστα έγινα οξύτερα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις, το 2018 δηλώθηκαν εισοδήματα συνολικού ύψους 73,6 δισ. ευρώ από 100,3 δισ. ευρώ που είχαν δηλωθεί το 2010, όπου τίποτε ακόμη δεν μαρτυρούσε για τον κακό χαμό που επρόκειτο να συμβεί στην οικονομία της χώρας.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Εάν οι μισθοί τους ήταν οι ίδιοι με αυτούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι αρκετά κάτω από το 10% – αφού το επί πλέον μικτό κόστος τους είναι της τάξης των 3,8 δις € ετησίως, όταν ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι περί τα 4,4 δις €. Ο στόχος μας βέβαια δεν πρέπει να είναι η μείωση των μισθών των ΔΥ, αλλά η αύξηση των μισθών των ΙΥ.
«Η ερώτηση είναι απλή: Έχετε υπολογίσει ποτέ τι επίδραση θα είχε στο ΑΕΠ όχι η απόλυση, αλλά η εξίσωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με αυτούς του ιδιωτικού τομέα; Δεν θα ήταν δίκαιο, χωρίς καμία διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, χωρίς να θέλω δηλαδή να στρέψω τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης; Πόσο μάλλον όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη μισή παραγωγικότητα και μία σταθερή εφ’ όρου ζωής θέση εργασίας, ενώ εισπράττουν όταν συνταξιοδοτηθούν μεγάλο εφάπαξ; 

Ινστιτούτο Bruegel: Το ευρώ αύξησε απειλητικά το χάσμα των οικονομιών Βορρά-Νότου

Το χάσμα ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχότερο Νότο στην E.E. απειλεί να λάβει αβυσσαλέες διαστάσεις, έπειτα από τρεις δεκαετίες άκαρπων προσπαθειών για τη γεφύρωσή της. Κατά τη συζήτηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία θα τεθεί το ζήτημα, καθώς, όπως αποκαλύπτει σχετική αναφορά η απόκλιση κατά τα τελευταία 15 χρόνια είναι τεράστια.

Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και για την Ισπανία που ατύπως βρίσκεται στο ίδιο άρμα, όσον αφορά την ανάπτυξη των κατά κεφαλήν εσόδων. Στην ευρωπαϊκή έκθεση κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για “αύξηση των πολιτικών και δημοσιονομικών πιέσεων” εάν συνεχισθεί η συγκεκριμένη τάση.