MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Το στημένο παιχνίδι

Ελπίζουμε να καταλαβαίνουν όλοι την τραγωδία, η οποία θα ολοκληρωθεί με το ξεπούλημα των δικτύων της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) έτσι ώστε να καταστεί μη ανταγωνιστικό παραγωγικό κουφάρι, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ κοκ. – όπου η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δικαιούται να αρθρώσει λέξη, αφού συνέβαλλε τα μέγιστα στη ληστεία της Ελλάδας, ξεπουλώντας τα κερδοφόρα αεροδρόμια στους Γερμανούς, την κερδοφόρα ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς κοκ. Στους αμνούς δε που συνεχίζουν να σιωπούν θα υπενθυμίσουμε απλοϊκά πως «όταν σφάζει ένας βοσκός τις αγελάδες του και δίνει το κρέας τους για να εξοφλήσει τα χρέη του που παρόλα αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν χάνει μόνο όλες τις αγελάδες κάποια στιγμή, αλλά και το γάλα τους» – οπότε κανένας δεν δικαιούται να ισχυρισθεί πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν, αφού δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος ο βοσκός για να καταλάβει το αυτονόητο