MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Το στημένο παιχνίδι

Ελπίζουμε να καταλαβαίνουν όλοι την τραγωδία, η οποία θα ολοκληρωθεί με το ξεπούλημα των δικτύων της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) έτσι ώστε να καταστεί μη ανταγωνιστικό παραγωγικό κουφάρι, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ κοκ. – όπου η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δικαιούται να αρθρώσει λέξη, αφού συνέβαλλε τα μέγιστα στη ληστεία της Ελλάδας, ξεπουλώντας τα κερδοφόρα αεροδρόμια στους Γερμανούς, την κερδοφόρα ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς κοκ. Στους αμνούς δε που συνεχίζουν να σιωπούν θα υπενθυμίσουμε απλοϊκά πως «όταν σφάζει ένας βοσκός τις αγελάδες του και δίνει το κρέας τους για να εξοφλήσει τα χρέη του που παρόλα αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν χάνει μόνο όλες τις αγελάδες κάποια στιγμή, αλλά και το γάλα τους» – οπότε κανένας δεν δικαιούται να ισχυρισθεί πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν, αφού δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος ο βοσκός για να καταλάβει το αυτονόητο 

Επικαιρότητα 

Η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη έως το 2038 (πηγή) – ενώ η Ελλάδα, τα αποθέματα λιγνίτη της οποίας είναι τεράστια, ενδεχομένως αξίας άνω των 300 δις € για τη ΔΕΗ που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει από τη συνεχή κακοδιαχείριση, υιοθέτησε έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο! Η κυβέρνηση δήλωσε λοιπόν πως θα αποσύρει οριστικά το λιγνίτη από το ελληνικό ενεργειακό σύστημα γρηγορότερα από τη Γερμανία, έως το 2028 – προκαλώντας φυσικά υποψίες, σε σχέση με τους πραγματικούς της σκοπούς. 

Εν προκειμένω, η εύλογη ερώτηση που οφείλει να θέσει κανείς στον εαυτό του, μη αποδεχόμενος πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τη Γερμανία, είναι το ποιόν ωφελεί η υιοθέτηση αυτής της προθεσμίας – ενώ δεν μπορεί να ωφελεί τη ΔΕΗ, πόσο μάλλον αφού σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, εκτιμώμενου κόστους 1,4 δις € (πηγή)! 

Η επόμενη ερώτηση είναι πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για ηλεκτροδότηση – υπενθυμίζοντας την ερώτηση μας στον κ. Χατζηδάκη για το θέμα (πηγή), την απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ στο 4ο PDF (πηγή) που επιβεβαίωσε πλήρως τους προβληματισμούς μας (…θα υπάρξει αφενός έλλειψη επάρκειας ενέργειας και ισχύος στη χώρα, αφετέρου η ΔΕΗ θα δυσκολευθεί να αγοράσει μέρος ή το σύνολο της ενέργειας που αντιστοιχεί στους πελάτες που εκπροσωπεί), καθώς επίσης τα εξής: 

«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο διευθυντής της Κομισιόν για την κοινοτική αγορά ενέργειας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Αθήνα, εμφανίστηκε πρόθυμος να υποστηρίξει ακόμα και κάποια εξαίρεση της χώρας μας από τις αυστηρές κοινοτικές προδιαγραφές – αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. 

Τον ιδιαίτερο ρόλο της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στην ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα, αναγνώριζε άλλωστε και η Κομισιόν με σχετική απόφασή της στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις αξιόπιστων παραγόντων, εάν η χώρα μας ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία και υποβάλει νωρίς την κοινοποίηση του σχεδίου, πιθανότατα η έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας θα προηγηθεί της υπερψήφισης του «πακέτου καθαρής ενέργειας» της Ε.Ε. και θα εξασφαλιστεί έτσι η πίστωση χρόνου για τη συμμετοχή των λιγνιτικών στα ΑΔΙ» (πηγή). 

Με βάση τα παραπάνω εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την προθυμία της Κομισιόν, όσον αφορά το θέμα του λιγνίτη – πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε μόνο τη ΔΕΗ αλλά, επί πλέον, την Ελλάδα, σε σχέση με την ομαλή ηλεκτροδότηση της. 

Πρόσφατα τώρα διαβάσαμε πως πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης νέας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο – παρουσία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη του κ. Χατζηδάκη φυσικά, καθώς επίσης του αμερικανού πρέσβη. Η μονάδα αυτή θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδας, εκεί που ευρίσκονται δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίος: η Ptotergia που πουλάει το ρεύμα σε καταναλωτές φθηνότερα από τη ΔΕΗ, καθώς επίσης η εταιρεία Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον – η οποία, σύμφωνα με διαδόσεις, αγοράζει το ρεύμα από τη ΔΕΗ πολύ κάτω από την τιμή κόστους της, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως είναι η μοναδική.

Υπενθυμίζουμε εδώ τη δίκη εναντίον του επικεφαλής της Μυτιληναίος και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος, για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας (άρθρο) – τονίζοντας βέβαια πως έχουν και οι δύο το τεκμήριο της αθωότητας, έως ότου (εάν) αποδειχθεί το αντίθετο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο είχαμε αναρωτηθεί γιατί η ΔΕΗ δεν επένδυσε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες – χωρίς όμως να αναφέρουμε ότι, η κρατική ΕΑΒ έχει την δυνατότητα παραγωγής ανεμογεννητριών, ενώ είχε γίνει συμφωνία με την ΔΕΗ για το σκοπό αυτό, από την δεκαετία του 1980, με αποτέλεσμα να ιδρυθούν κάποιες μικρές μονάδες. Ειδικότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ΔEH ήταν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατασκευάσθηκαν αιολικά πάρκα σε πολλά νησιά, ενώ το 1986 έγινε μια συμφωνία-πλαίσιο με την EAB για την κατασκευή ελληνικών ανεμογεννητριών – έως ότου ξαφνικά η εξέλιξη σταμάτησε (πηγή).

Ως εκ τούτου τόσο η ΔΕΗ, όσο και η χώρα μας έμειναν πίσω στον κλάδο, με αποτέλεσμα σήμερα μόλις το 3% των ενεργειακών μας αναγκών να καλύπτονται από τις ΑΠΕ – ενώ η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, με κέρδη 1 δις € το 2009, δεν επένδυσε καν στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, αφήνοντας επίσης την αγορά στους ιδιώτες.

Ίσως οφείλουμε να αναφέρουμε εδώ πως η νέα επένδυση στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο του ομίλου Μυτιληναίος, έχει προϋπολογισμό 300 εκ. € και θα παράγει συνολική ισχύ 826 MW – ενώ με την ολοκλήρωση της ο όμιλος θα καλύπτει το 15% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (πηγή).

Αντίθετα, η ΔΕΗ ξεκίνησε το 2015 μία νέα επένδυση προϋπολογισμού 1,4 δις €, όπως αναφέραμε παραπάνω, σε ένα εργοστάσιο λιγνίτη παρά το ότι θα καταργηθεί το 2028 – οπότε εύλογα καταλαβαίνει κανείς πού οδηγείται η επιχείρηση και για ποιό λόγο. Πως συμβαίνει με τη ΔΕΗ δηλαδή ότι ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα, η οποία οδηγήθηκε χωρίς λόγο στο ΔΝΤ και στη χρεοκοπία – με τελικό αποτέλεσμα την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της από τους ξένους, σε συνεργασία φυσικά με την εγχώρια ελίτ και με τη βοήθεια κάποιας πολιτικής πέμπτης φάλαγγας. Συνεχίζοντας, διαβάζουμε τα εξής στις ειδήσεις:

«Η νέα μονάδα της Μυτιληναίος είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα (η αντίστοιχη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αποτελείται από δύο στροβίλους), με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, είναι η πιο καινούρια αλλά και η πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για το φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

Πρακτικά ο συνδυασμός απόδοσης, χαμηλών εκπομπών για τη συγκεκριμένη μονάδα αλλά και για άλλες που πιθανόν να κατασκευαστούν στο ελληνικό σύστημα, καθιστά τα εργοστάσια φυσικού αέριου τα πιο αποδοτικά: αντίστοιχα η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, με εκτιμώμενο κόστος άνω του 1,4 δισ. ευρώ έχει ελάχιστο εγγυημένο βαθμό απόδοσης 41,5%. Αυτό σημαίνει ότι όσο ανεβαίνει ή διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα άνω των 25 ευρώ ο τόνος, το κόστος παραγωγής για τους λιγνίτες υπερβαίνει το κόστος των μονάδων αερίου.

Το κυριότερο πάντως στοιχείο που καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη την επενδυτική επιλογή της Μυτιληναίος, είναι η εξαγγελία προ ημερών του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για οριστική απόσυρση του λιγνίτη από το ελληνικό ενεργειακό σύστημα μέχρι το 2028, δηλαδή σε 9 χρόνια από σήμερα » (πηγή).

Κλείνοντας, ελπίζουμε να καταλαβαίνουν όλοι το «στημένο» παιχνίδι, το οποίο θα ολοκληρωθεί με το ξεπούλημα των δικτύων της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), έτσι ώστε να καταστεί μη ανταγωνιστικό παραγωγικό κουφάρι, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ κοκ. – όπου η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δικαιούται να αρθρώσει λέξη, αφού συνέβαλλε τα μέγιστα στη ληστεία της Ελλάδας, ξεπουλώντας τα κερδοφόρα αεροδρόμια στους Γερμανούς, την κερδοφόρα ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς κοκ. 

Στους αμνούς δε που συνεχίζουν να σιωπούν θα υπενθυμίσουμε απλοϊκά πως «όταν σφάζει ένας βοσκός τις αγελάδες του και δίνει το κρέας τους για να εξοφλήσει τα χρέη του που παρόλα αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν χάνει μόνο όλες τις αγελάδες κάποια στιγμή, αλλά και το γάλα τους» – οπότε κανένας δεν δικαιούται να ισχυρισθεί πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν, αφού δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος ο βοσκός για να καταλάβει το αυτονόητο.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου