MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Επικίνδυνοι καιροσκόποι

Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το PSI υποθηκεύοντας τα πάντα και παραδίδοντας τα κλειδιά της χώρας – ενώ και τα δύο κόμματα μαζί έχουν πάρει δανεικά και αγύριστα σχεδόν 500 εκ. €. Θεωρούν όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει ξεπλύνει, πείθοντας επί πλέον τους Έλληνες πως το πρόβλημα, τα μνημόνια, είναι η λύση!

Άποψη

Ποιο είναι αλήθεια το βασικό κριτήριο για να εμπιστευθεί κανείς έναν πολιτικό ηγέτη; Πολύ απλά όταν διαπιστώνει πως τοποθετεί το «εμείς» πριν από το «εγώ» – ενώ στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο πως το «εγώ» των κατ’ επίφαση πεφωτισμένων επικεφαλής των κομμάτων υπερισχύει πάντοτε του «εμείς», επειδή δεν πρόκειται για ηγέτες, αλλά για επικίνδυνους καιροσκόπους.

Χρέη εκτός ελέγχου

Βιώνουμε τη μεγαλύτερη περίοδο ευφορίας σε ολόκληρη την ιστορία – αφού διαρκεί ήδη πάνω από δέκα χρόνια, ενώ συνήθως κυμαίνεται από πέντε έως επτά. Πότε θα σπάσει η φούσκα; Όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να αγοράζουν σπίτια ή αυτοκίνητα, όταν αρχίσουν οι απολύσεις εργαζομένων, όταν όλο και λιγότεροι μπορούν να καταναλώνουν κλπ.

Άποψη 

Έχουμε γράψει πως τα περί παρακμής των Η.Π.Α. αποτελούν ένα μεγάλο μύθο – επειδή η υπερδύναμη είναι πιο ισχυρή από ποτέ, τόσο όσον αφορά τα οικονομικά όπλα που διαθέτει, όσο και τα στρατιωτικά (ανάλυση). Αυτό δεν σημαίνει πως τα χρέη της είναι υπό έλεγχο, αφού τα επίπεδα τους αυξάνονται συνεχώς – με το δημόσιο χρέος να έχει ήδη υπερβεί τα 22 τρις $, το εταιρικό να έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2008, τα χρέη των νοικοκυριών να είναι μεγαλύτερα από 13 τρις $ και αυτά των επί μέρους αμερικανικών Πολιτειών εκτός ελέγχου. 

Συνταξιούχοι: Το 40,3% παίρνει κάτω από 500 ευρώ

Αναλυτικά στοιχεία του συστήματος Ηλιος για τον Δεκέμβριο του 2018 

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος 

Στα όρια της φτώχειας κυμαίνονται οι κύριες συντάξεις για τους τέσσερις στους 10 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν ποσά κάτω από 500 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος του υπουργείου Εργασίας για τον Δεκέμβριο του 2018, στη συντριπτική πλειονότητά τους καθένας από τους «απόμαχους της εργασίας» λαμβάνει λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα από τις κύριες συντάξεις (ποσοστό 74,05% επί συνόλου 2.825.931 κύριων συντάξεων).
Συγκεκριμένα, 1.138.940 κύριες συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ τον μήνα (40,3% του συνόλου). Επίσης, άλλες 953.817 κύριες συντάξεις (33,75% του συνόλου) κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα. 

Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ αδικούν κατάφωρα Ελλάδα και Κύπρο

Πόσο, μα πόσο προβληματική είναι η αμερικανική εξωτερική πολιτική; Και για πόσο τα όποια (και προσωπικά) συμφέροντα θα υπερέχουν των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου;

Θα μου πείτε ψάχνω ψύλλους στα άχερα και θα έχετε δίκιο, αλλά δεν γίνεται όταν τους συμφέρει η μάχη να γίνεται και να δίνεται για τους ανθρώπους και όταν δεν τους συμφέρει οι άνθρωποι να μετατρέπονται σε εχθρούς;

JP Morgan: Πλησιάζουμε το σημείο όπου οι τράπεζες δεν θα έχουν ρευστότητα

Πλησιάζουμε, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, το σημείο όπου οι τράπεζες δεν θα έχουν ρευστότητα, αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η JP Morgan, στην οποία και σχολιάζει ότι την περασμένη εβδομάδα, συνέβη κάτι αναπάντεχο στις αγορές χρηματοδότησης μιας ημέρας: από τις 20 Μαρτίου, το επιτόκιο της αποτελεσματικής χρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών διαπραγματευόταν πάνω από το IOER.

Αυτό ήταν απροσδόκητο για τον απλό λόγο ότι δεν μπορεί να συμβεί εξ ορισμού. 

Αν απαιτήσεις περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ, θα την διαλύσεις.

Του Χασάπη Πέτρου*

Τα γερμανικά μορφώματα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, θα διαλυθούν αμέσως μόλις οι λαοί απαιτήσουν περισσότερη δημοκρατία στο εσωτερικό τους.

Οι αλαζονικές οικονομικοπολιτικές ελίτ (και ειδικά η γερμανική) που ηγούνται του ευρωσυστήματος δεν την αντέχουν και δεν τη θέλουν τη δημοκρατία. Είναι η «αχίλλειος πτέρνα» τους.

Αντίθετα η επιστροφή στον εθνικισμό (είτε τον επικίνδυνο επιθετικό, είτε τον φοβικό αμυντικό) που προτείνουν πολλά νέα κόμματα στην ΕΕ, ως απάντηση στην αντιδημοκρατική γερμανική Ευρώπη και την νεοταξική παγκοσμιοποίηση γενικότερα, είναι βούτυρο στο ψωμί του ελιτίστικου συστήματος, γιατί έτσι προβάλλει το ίδιο ως δημοκρατικό, κατηγορώντας τους αντιπάλους του ως φασίστες και εθνικιστές..

Οδεύοντας προς μια νέα σταυροφορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Όσοι διαβάζουν συστηματικά σχετική αρθρογραφία μου για τα θέματα της τρομοκρατίας, θα έχουν παρατηρήσει ότι πολλές φορές είμαι αρκετά προσεκτικός (ίσως σε βαθμό που ενοχλεί), όταν μιλώ για επιθέσεις που φέρονται να είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό δεν έχει να κάνει προφανώς με ανοχή σε οποιαδήποτε ιδεολογία ή αντίληψη, αλλά με το γεγονός ότι λόγω εκπαίδευσης και τριβής με το αντικείμενο της πληροφορίας που σχετίζεται με τη τρομοκρατία και την εξαπάτηση, δεν μου επιτρέπεται να εκφράζω μια άποψη που δεν στηρίζεται σε σοβαρά δεδομένα και δεν θα ήταν δυνατό να προχωρήσω σε ανάλυση έχοντας υποκειμενική οπτική.