MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Τι είναι η προπαγάνδα – ποιά τα ειδη της

Μου άρεσε πάρα πολύ η σειρά άρθρων που γράφει ο Argos μετά από παρότρυνση του Κόραξ και θα ήθελα να συμπράξω κι εγώ με μια σειρά 2 άρθρων όπου θα κάνουμε ακαδημαικό μαθημα για την προπαγάνδα και πως αυτή επιρρεάζει την μάζα. Πάμε λοιπόν στο 1ο από τα 2 κομμάτια: 

1. Η σημασία της Προπαγάνδας. 

«Η Προπαγάνδα βασιλεύει, η Προπαγάνδα θριαμβεύει. Τα διαποτίζει όλα, τα παραμορφώνει όλα,. όλα είναι Προπαγάνδα. Από εδώ κι’ εμπρός, αυτή κανονίζει, την σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, την δραστηριότητα μας. H σύγχρονη βασιλεία της Προπαγάνδας είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Είναι ένα χαρακτηριστικά μιας νέας μορφής πολιτισμού. Οι Ιστορικοί τον μέλλοντος θα ονομάσουν τον 20ο αιώνα, αιώνα της Προπαγάνδας». (Ζ. Σεβαλιέ). 

Η επιτομή της ηλιθιότητας

Παραδόξως μας εκπλήσσει ακόμη και το γεγονός ότι, τα Σκόπια επιδιώκουν την κατοχύρωση της μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας, καθώς επίσης των μακεδονικών προϊόντων, με επιστολή τους στον Ο.Η.Ε. – σαν να μην ήταν αναμενόμενο, όπως άλλωστε η αναφορά σε μακεδονική μειονότητα εντός της Ελλάδας, την οποία θα ακολουθήσει τουρκική μειονότητα στα Θράκη, αλβανική στην Ήπειρο κοκ.

Επικαιρότητα 

Μόλις κυκλοφόρησε η έκθεση ενός εξαιρετικά αξιόπιστου γερμανικού ινστιτούτου (πηγή), η οποία επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε τεκμηριώσει πολλές φορές, ήδη από το ξεκίνημα της ελληνικής περιπέτειας – πρόσφατα με τις αναλύσεις μας «Ο μύθος πως ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας», καθώς επίσης «Ο μύθος των ελλειμμάτων». Το ότι δηλαδή είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, οι μεγάλοι κερδισμένοι ως προς την ενίσχυση της ευημερίας τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελλάδα – ενώ οι μεγάλοι χαμένοι η Γαλλία και η Ιταλία.