MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Αγορά κατοικίας: Πριν 50 χρόνια και σήμερα – Τι λένε τα στοιχεία

Για τον σχηματισμό του ίδιου κεφαλαίου συμμετοχής στην αγορά κατοικίας με δάνειο χρειάζεται εργασία 95,4 μηνών σήμερα, έναντι 20 πριν από πενήντα χρόνια, ενώ η μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου απορροφά το 92,3% του μηνιαίου μισθού, έναντι 59% το 1972!
 
Από την έναρξη της Mεταπολίτευσης έως σήμερα οι Έλληνες προσήλθαν για τις εθνικές εκλογές στις κάλπες 15 φορές και ανέδειξαν 15 κυβερνήσεις με επικεφαλής 10 πρωθυπουργούς και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς… χειρότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόκτηση στέγης, η οποία είναι κάθε πέρυσι και ευκολότερη! Και για να μη βασανίζω τους αναγνώστες μου με αμφιβολίες, προτείνω, προς επίρρωσιν της μελαγχολικής αυτής διαπίστωσης, να πάνε στο τέλος της ανάλυσης αυτής, όπου παρατίθεται ο σχετικός πίνακας, τον οποίο καταρτίζω επί πενήντα χρόνια, συμπληρούμενο και επικαιροποιούμενο κάθε φορά με νέα στοιχεία, όπως κάνω και σήμερα, και τον οποίο δημοσίευα με σχετικά σχόλια στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” και τις εφημερίδες “Τα Νέα” και το “Βήμα” και στα οικονομικά βιβλία μου.
 

Οργή από την απαράδεκτη ανακοίνωση Σακελλαροπούλου για την Γενοκτονία των Ποντίων

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κ. Σακελλαροπούλου έχει γκρεμίσει κυριολεκτικά τον θεσμό της προεδρίας κατά τη διάρκεια της θητείας της. Δεν είναι επίσης σύμπτωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν αναφέρουν καν την δημοφιλία της, η οποία πλέον κυμαίνεται σε μονοψήφιο ποσοστό.
 
Φυσικά την κυρία ευθύνη για αυτό το θεσμικό ανοσιούργημα, την φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προτίμησε να έχει στην Ηρώδου του Αττικού ένα πρόσωπο χωρίς ακτινοβολία, προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο του για την δημιουργία ενός ιδιότυπου καθεστώτος τις συνέπειες του οποίου τις ζούμε καθημερινά.
 

Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις που εξυπηρετούν τα σχέδια του Ερντογάν

Μητσοτάκης και «σουλτάνος» συμφώνησαν να ασχολούνται με θέματα γενικής θετικής πολιτικής, τα οποία ικανοποιούν την προσωπική και την κομματική πολιτική εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού
 
Η συνάντηση Κ. ΜητσοτάκηΤ. Ερντογάν στην Αγκυρα την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 ήταν η πλέον συντονισμένη, ακόμα και προσυμφωνημένη, ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Με τον Ερντογάν να ανοίγει τη συζήτηση και τον Κ. Μητσοτάκη να συμφωνεί, οι συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής Ελλάδας – Τουρκίας από τώρα και στο μέλλον δεν θα απασχολούνται με τα διμερή θέματα αιχμής, που διαταράσσουν τη διμερή πολιτική ησυχία (π.χ., ΑΟΖ, 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου, σχέδια πτήσης, αποστρατιωτικοποίηση, καθεστώς βραχονησίδων, θαλάσσια έρευνα, διάσωση κ.λπ.). Και τούτο διότι τα θέματα αυτά συζητούνται από το 2014 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική κατάληξη σε κανένα από αυτά, όπως παρατήρησε ο Τ. Ερντογάν στην κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.