MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ελληνική διασπορά, ομογένεια και νεομετανάστες

Οι νεομετανάστες του braindrain, ειδικά επειδή είναι μορφωμένοι, αποτελούν τους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ μπορούν να συμβάλλουν στην προβολή των κοινωνικών και πολιτικών απόψεων της Ελλάδας και των πραγματικών οικονομικών δεδομένων πέραν των όσων γράφουν τα ΜΜΕ. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό στις περιπτώσεις των χωρών της Ευρώπης όταν οι συνομιλητές τους ψηφίζουν για την διαμόρφωση πολιτικών έναντι της Ελλάδας. Τέλος, μπορούν να συμμετέχουν στην προώθηση επιχειρηματικών σχέσεων, αλλά και συνεργασιών, σε ερευνητικές προσπάθειες αλλά και στην προστασία της Ελληνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό. 

Ανάλυση  
– του Παναγιώτη Χατζηπλή* 

Πολλές φορές ακούγονται εκφράσεις πως η Ομογένεια είναι μια ακόμα Ελλάδα εκτός συνόρων ή ότι οι ομογενείς αγαπούν περισσότερο την Ελλάδα. Πόσο όμως αυτά αντιστοιχούν στην πραγματικότητα; Και ακόμα περισσότερο πως αλλάζουν κατά την πάροδο του χρόνου ή πως διαφέρουν από την μία χώρα στην άλλη; Ακούγονται για την ομογένεια ιστορίες επιτυχίας ή πλουτισμού κάποιες φορά σε βαθμό υπερβολής. Αποσιωπώνται τα προβλήματα. Συχνά θυμούνται την ομογένεια όταν χρειάζεται βοήθεια ή τουλάχιστον ελπίδα, κάποιον θείο από την Αμερική… Ίσως σε μικρότερη κλίμακα απ’ότι στο παρελθόν αλλά ακόμα γίνεται αν θυμηθούμε τα ομόλογα της διασποράς του Παπανδρέου στην αρχή της κρίσης ή τις προσκλήσεις για επενδύσεις. Ομογενείς και Ελλαδίτες τρέφουν μια εικόνα για τον άλλον που μπορεί να είναι μεροληπτική ή ανακριβής και το οποίο εξαρτάται από τον χρόνο απουσίας, από τις εμπειρίες, από το περιβάλλον τους, από τις επιδιώξεις, από ειδήσεις. Καμιά φορά εκδηλώνεται και δυσπιστία. 

Καλεντερίδης : Προσοχή, αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Σάββας Καλεντερίδης

Θα αρχίσουμε το άρθρο μας με δύο επισημάνσεις. Η μία αφορά τη ρητορική των αξιωματούχων της Τουρκίας (Ερντογάν, Τσαβούσουγλου, Ακάρ) και τις προειδοποιήσεις-απειλές που εκτοξεύουν τους τελευταίους μήνες εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η άλλη αφορά το ξαφνικό άνοιγμα της «βεντάλιας» από πλευράς της Τουρκίας με τις προκλητικές ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας τις τελευταίες βδομάδες.

Η νέα προδοσία της Κύπρου

Του Νίκου Ιγγλέση

Η Τουρκία, από τις αρχές Μαΐου, έχει εισβάλλει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιεί παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, γεώτρηση, 37 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, με το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής). Ένα δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ) , κατευθύνεται ήδη προς την κυπριακή ΑΟΖ για να πραγματοποιήσει άλλη γεώτρηση, πιθανότατα στον κόλπο της Καρπασίας. Προσοχή, τα ονόματα στα γεωτρύπανα δε δόθηκαν τυχαία, έχουν τη σημειολογία τους. Η Ελλάδα παρακολουθεί και μαζί με την Κύπρο διαμαρτύρεται με διπλωματικά μέσα αλλά δεν ενεργεί.

Οι “σωτήρες”της συμφοράς που επιμένουν ότι θα μας σώσουν από το θηρίο

Ζούμε ένα προεκλογικό πολιτικό τσίρκο. Κεντρικοί ηθοποιοί και κομπάρσοι του τσίρκου με τα πολλά κόμματα και κομματίδια, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για να πείσουν ότι, ο καθένας απ’ αυτούς είναι καλύτερος διαχειριστής του μνημονιακού ευωμονόδρομου. 

Από: odosdrachmis.gr - Θεοφάνης Μήλης

Μάγοι της πλάκας, “σωτήρες” της συμφοράς. Επιμένουν στη γελοία προσήλωσή τους στο πάση θυσία στο ευρώ.Δεν έχει σημασία το νόμισμα λένε. Επιμένουν ότι, μπορούν να απαλλάξουν τη χώρα από τη δυστυχία του μνημονίου, από τον Μερκελισμό και τη γερμανική κατοχή.