MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Γερμανία-Τουρκία: Σύμμαχοι διαχρονικά, Εταίροι και στον 21ο αιώνα;

Η περίφημη, ειδική και άρρηκτη σχέση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, δύναται να ιδωθεί υπό το πρίσμα της ανοικτής εταιρικής σχέσης, όπως αυτή εννοείται κατά την ουδέτερη γερμανική οπτική της Offene Handelsgesellschaft. Όπερ μεθερμηνευόμενον, αφενός δεν υπεισέρχεται σε αυτή κανενός είδους συναισθηματική προσέγγιση, αφετέρου οι δύο συμμετέχοντες διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους επ’ αμοιβαία ωφελεία.

Αποτελεί παράδοξο εξαιτίας του διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου, πλην όμως αναντίρρητη παραδοχή, πως η πολυκύμαντη εταιρική σχέση Γερμανίας-Τουρκίας, εμπίπτει στις λεγόμενες συνέχειες της εξωτερικής πολιτικής (the continuity factor in foreign policy,) εδραζόμενη σε γεωοικονομικές και γεωπολιτικές παραμέτρους, αφορώντας μια μακρά ιστορική διαδρομή, που εκκινεί από την Συνθήκη Ειρήνης του 1761, συναφθείσα υπό του Βασιλείου της Πρωσσίας και της Υψηλής Πύλης, πρωτοστατούντων του Φρειδερίκου του Μεγάλου και του Σουλτάνου Μουσταφά του Τρίτου. 

Ποιοι φοβούνται τα κρυπτονομίσματα – Ο άλλος πόλεμος στην οικονομία

Η Pax Economica που έχει επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, με την αλληλεξάρτηση των μεγάλων οικονομιών, δεν σημαίνει πως δεν διεξάγεται παράλληλα ένας λυσσαλέος, διεθνής εμπορικός πόλεμος. Μπορεί το κεντρικό μέτωπο να είναι στις συναλλακτικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, όμως ο πόλεμος αυτός διεξάγεται σε πολλά μέτωπα και ένα από αυτά είναι των νομισμάτων. Ο νομισματικός πόλεμος αναμένεται να ενταθεί, καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να ρίξουν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ στη μάχη κατά της ύφεσης που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Ταυτόχρονα όμως, παίρνει διαστάσεις η εισβολή των κρυπτονομισμάτων στις συναλλαγές. Στο επίσημο πεδίο το δολάριο δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς το ευρώ βρίσκεται στο 1,18 δολάρια, δηλαδή κοντά στον ιστορικό του μέσο όρο (1,20 δολάρια), αν και υπολείπεται από το ψηλό 1,60 που πέτυχε τον Απρίλιο του 2018 (το χαμηλό του ήταν 0,85 δολάρια το 2000).

Καθηγητής Ι.Μαζής – Γιατί αγρίεψε ο Μακρόν

Στην εκπομπή LEADERS στις 14.09.2020 με τον Ηλία Παπανικολάου O Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης αναλύει τη σημασία των θαλάσσιων ζωνών , το επεισόδιο με το Oruc Reis καθώς και πώς έχουν «οπλοποιηθεί» οι μεταναστευτικές ροές. Ο καθηγητής περιγράφει για ποιους λόγους η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με την Τουρκία, τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται με τις μεγάλες δυνάμεις και εξηγεί γιατί «πάγωσε» το αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας - Γαλλίας.