MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΜΗ "σώζετε" άλλο τον πλανήτη! Φτάνει...

Το πρόβλημα με τη σημερινή "ηγεσία" της Ευρώπης είναι ότι αποδείχθηκε διπλά ανίκανη (για να θέσουμε όσο γίνεται πιο "κομψά"). Δεν είναι απλώς ότι δεν είχαν σχέδιο για τίποτα... Δεν είναι απλώς ότι δεν έβλεπαν το κακό να έρχεται... Δεν είναι καν ότι δεν έβλεπαν τις συνέπειες των δικών τους "πολιτικών"... Είναι ότι ακόμα κι αφότου άρχισαν να αναφύονται τα προβλήματα, ενώ τα βλέπουν, ενώ τους ανησυχούν, δεν μπορούν ακόμα να αντιδράσουν και να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Του Θανάση Κ.


Το χειρότερο: πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις.

Που είναι ορατές εκ των προτέρων, αλλά δεν τις βλέπουν ούτε εκ των υστέρων...

* Παράδειγμα πρώτο: Η ηλεκτροκίνηση! Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα έχει αντικατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών "συμβατικών" αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.
 

Το εμβληματικό περιοδικό Harpers «προφητεύει» ότι η εποχή της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ τελειώνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε μια ιδιαίτερα τολμηρή ανάλυση, δεδομένων και των γεωπολιτικών εξελίξεων και ζυμώσεων, το περιοδικό «Harpers» δεν διστάζει, στο τεύχος Ιουλίου, να κάνει λόγο ακόμα και για το… τέλος των ΗΠΑ.Αναλυτικά, ο Ντάνιελ Μπέσνερ αρχίζει το εν λόγω άρθρο του με...μια ιστορική αναδρομή στον λεγόμενο «αμερικανικό αιώνα», δηλαδή στο όραμα της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα σε όλα τα πεδία, ο αρθρογράφος εξετάζει τα στάδια από τα πέρασε η αμερικανική πολιτική με άξονα την οικονομία και τον νεοφιλελευθερισμό μέχρι και τη σύγχρονη κατά την οποία ανταγωνίζεται την Κίνα για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Παρ' όλα αυτά, όμως, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τάραξε τις -ούτως ή άλλως- εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες του πλανήτη μας.


Η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το κόστος των επιλογών της! «Μαύρα σύννεφα» στην ενέργεια «καταιγίδα» στην οικονομία

Με τις κυριότερες διεθνείς αγορές να έχουν στραμμένη τη ματιά τους στις 22 Ιουλίου οπότε κρίνεται, σε μεγάλο βαθμό, η ομαλή επαναφορά της παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη ημερομηνία ενδέχεται να αναδειχθεί στην πλέον σημαντική του έτους. Τουλάχιστον αυτό εκτιμά η Deutsche Bank σε σχετική ανάλυσή της.


Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ διεθνών αναλυτών, εάν επαληθευτεί το αρνητικό σενάριο της συγκεκριμένης υπόθεσης, αναμένεται υποχώρηση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών. Τα spreads των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου θα ανέλθουν στα επίπεδα των αρχών του 2020, το ευρώ θα βυθιστεί στα 90 σεντς και μια μεγάλη ύφεση θα καθηλώσει την Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες “αρκούδες”, δε, εκτιμούν ότι ο δείκτης – βαρόμετρο των αμερικανικών αγορών, S&P 500, μπορεί να υποχωρήσει ακόμη έως και 20%.

Η υποκρισία της Δύσης

Ξαφνικά η Δύση άρχισε να εξυμνεί τον εαυτό της ως τον πρόμαχο της ελευθερίας, τον προστάτη των αδύναμων λαών, τον εγγυητή της νομιμότητας, τον φύλακα της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής.

Το κείμενο του Ιταλού φυσικού Κάρλο Ροβέλι είναι απόσπασμα ανάρτησής του στο facebook στις 3/7/22

Λίγες φορές έχω αισθανθεί, όπως αυτή την περίοδο, τόσο απόμακρος από όλα όσα διαβάζω στις εφημερίδες και βλέπω στην τηλεόραση σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ανατολική Ευρώπη. Λίγες φορές έχω αισθανθεί ότι διαφωνώ τόσο πολύ με τους κυρίαρχους λόγους. Ισως από τον καιρό της εφηβείας μου έχω να αισθανθώ ξανά τόσο πληγωμένος και προσβεβλημένος από τον δημόσιο λόγο γύρω μου. Αναρωτιέμαι γιατί. Στο βάθος διαφωνώ συχνά με τις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές των χωρών στις οποίες ζω, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό –είμαστε τόσο πολλοί και έχουμε διαφορετικές γνώμες, διαφορετικές ερμηνείες του κόσμου. Επειτα, ακόμα και για τον πασιφισμό μου είμαι τελικά τόσο βέβαιος; Εχω αμφιβολίες, όπως όλοι.

Η παγκόσμια οικονομία των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα γράφημα

Η υπέρβαση του ορόφου των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα νέο ορόσημο για την παγκόσμια οικονομική παραγωγή.


Ο Avery Koop του Visual Capitalist έχει καλύψει αυτό το θέμα στο παρελθόν όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 88 τρισεκατομμύρια δολάρια (2020) και στη συνέχεια 94 τρισεκατομμύρια δολάρια (2021), και τώρα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα φτάσει σχεδόν τα 104 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστική αξία αξία μέχρι το τέλος του 2022.