MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» η Ελληνική απάντηση στην τουρκο-λιβυκή πρόκληση

Γράφει ο Νότης Μαριάς* 

Αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου 2017 είχαμε προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να παύσουν οι αυταπάτες περί κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας και η Πατρίδας μας θα έπρεπε πολιτικά, διπλωματικά και κυρίως στρατιωτικά να προετοιμαστεί δεόντως ενόψει της τότε διαφανείσας έντασης της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο πόλεμος*

Του Νίκου Ιγγλέση

Η φιλόδοξη και αναθεωρητική Τουρκία επιθυμεί να καταστεί περιφερειακή ηγεμονική δύναμη στη Μέση Ανατολή – Ανατολική Μεσόγειο και να συναλλάσσεται ως ίσος προς ίσον με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Το τελευταίο το έχει επιτύχει ήδη σε σημαντικό βαθμό. Επιδιώκει την, μερική έστω, ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (έχει εισβάλει σε Συρία, Ιράκ, διατηρεί βάσεις σε Κατάρ, Σουδάν και επεμβαίνει στη Λιβύη). Παράλληλα εμφανίζεται ως παγκόσμιος προστάτης του σουνιτικού Ισλάμ.

Bloomberg : Η Αγκυρα απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ – Στα σκαριά συνεργασία με τη Ρωσία

Η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ, καθώς σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για να παράγει από κοινού πυραύλους επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg. 

Αναλυτικότερα, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για να παράγει από κοινού πυραύλους και να λάβει τεχνογνωσία για να αναπτύξει τα δικά της αμυντικά συστήματα, ένα βήμα που θα μπορούσε να ενισχύσει την κριτική από τους εταίρους στο ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από το μπλοκ. 

Η ύπουλη γερμανική μεταρρύθμιση και η τουρκική απειλή

Ευτυχώς για όλους μας, η αντίδραση της ιταλικής Λίγκα του Βορά έχει καθυστερήσει το σχέδιο αλλαγής του ESM – αφού στην τελευταία συνεδρίαση του Euro Group δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία. Εν προκειμένω, πολλοί Ιταλοί αναρωτιούνται γιατί οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο – κάτι που ασφαλώς ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για την Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός δεν δίστασε ακόμη και να ανοίξει το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τους Τούρκους, παρά το ότι γνωρίζει πως δεν υφίσταται θέμα συνεργασίας, αλλά υποταγής της χώρας μας. Μπορεί δε να μη θέλει κανένας τον πόλεμο, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως είναι προτιμότερος από την οικονομική υποδούλωση – αφού ακόμη και αν ηττηθείς σε έναν πόλεμο συνεχίζεις να διεκδικείς τα εδάφη σου αντιστεκόμενος όπως το 1940, ενώ εάν παραδώσεις εκούσια την εθνική σου κυριαρχία, με το ξεπούλημα των επιχειρήσεων σου στους Γερμανούς ή με συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους, δεν την ανακτάς ποτέ, παραμένοντας σκλάβος στο διηνεκές.