MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρώ, ευχή ή κατάρα;

Η άσκηση μίας εθνικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, αφού η Ευρωζώνη δεν έχει κανέναν μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων – κάτι που φαίνεται από τα τεράστια προβλήματα της Φινλανδίας και της Δανίας, σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεις την αλλαγή σε ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τα οφέλη της και δεν θα εργαστούν από κοινού για να την υλοποιήσουν – αρκεί βέβαια αυτή η αλλαγή να μπορεί να πείσει αντικειμενικά για την αποτελεσματικότητα της«.

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακάμπτει το κράτος δικαίου;

Μια ανάλυση που εξετάζει αν η Ευρώπη τηρούσε και αν συνεχίζει να τηρεί τις ιδρυτικές της διακηρύξεις.

Εν αρχή ην η καταιγιστική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία η Δύση κατέκτησε την ελευθερία και τα δικαιώματα του πολίτη μέσω της δημοκρατίας, που την εμπνεύστηκε από το ελληνικό παράδειγμα.

Η προπαγάνδα υπήρχε, επειδή τα στοιχεία αλήθειας ερχόντουσαν από την αρχή σε σύγκρουση με μια πραγματικότητα που κρυβόταν κάτω από το χαλί. Σύμφωνα μ’ αυτήν την πραγματικότητα, η «λαϊκή κυριαρχία» αδυνατούσε να καθορίσει, αποτύγχανε να ελέγξει την εκλεγμένη εξουσία. Η τελευταία δρούσε, εξωθεσμικά εξαρτημένη από τον κρατικό δανεισμό και την ιδιωτική νομισματική πολιτική, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές εκλέγονταν μέσα από ένα σύστημα ανταποδοτικότητας / πλειοδοσίας. Ακολουθεί μια αντίφαση διαρκείας, σύμφωνα με την οποία το εξαίρετο σύστημα διακυβέρνησης που θεμελιώθηκε το 1789 βελτιώνεται επί δυο αιώνες. 

Βαρουφάκης: Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση απέτυχε να αμβλύνει τις συνέπειες της κρισης.

H ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, που είναι τύπου καρτέλ, απέτρεψε την υιοθέτηση των πολιτικών που θα άμβλυναν τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης, είπε νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε πάνελ με θέμα τη σχέση της δημοκρατίας και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Τέτοιες πολιτικές, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, θα υιοθετούνταν αν η Ευρώπη ήταν πιο δημοκρατική. 

Έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γ.Στουρνάρα

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

του Πέτρου Αναστασίου 

Έφοδο προς έρευνα πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εισαγγελείς διαφθοράς στα γραφεία της συζύγου του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Οι εισαγγελείς συλλέγουν στοιχεία στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε σχέση με παλαιότερα προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε αναλάβει εταιρεία της Σταυρούλας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. 

H Bayer εξαγόρασε τη Monsanto έναντι 66 δισ. δολαρίων!

Κάπως έτσι σιωπηλά και αθόρυβα, η Monsanto (μεταλλαγμένα) πατάει πόδι στην Ευρώπη από το παράθυρο (Bayer) και χωρίς πολύ δημοσιότητα...

Την απόκτηση της Monsanto ανακοίνωσε η Bayer με την προσφορά να φτάνει τα 128 δολ. ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της προσφοράς για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας, που είναι η κορυφαία για σπόρους στον κόσμο, ανέρχεται σε περίπου 66 δισ. δολ., περιλαμβανομένου του χρέους της.