MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

BRICS: Παγκόσμια ανατροπή με πέντε νέα μέλη!

Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS στη Ρωσία τον Οκτώβριο θα επεκτείνει επίσημα τα μέλη της για να συμπεριλάβει πέντε νέα έθνη μαζί με τα αρχικά ιδρυτικά πέντε – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
 
Αυτή η επέκταση, με την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο παγκόσμιο τοπίο, που χαρακτηρίζεται πλέον από αυξανόμενη πολυπολικότητα και μεσαίες δυνάμεις που αμφισβητούν ανοιχτά την καθιερωμένη από τη Δύση παγκόσμια τάξη.
 
Η διεύρυνση αυτή, αποτελεί την πρώτη μεγάλη παγκόσμια ανατροπή στους οικονομικούς συσχετισμούς.
 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τί ακριβώς προβλέπει η ΕΕ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 και οι νομικές παράμετροι αυτής: Η άνω ευρωπαϊκή οδηγία έθεσε τα νομικά θεμέλια θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2014, δημιούργησε την πρώτη νομική απαίτηση του πλανήτη για τις παράκτιες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν διαφανή συστήματα προγραμματισμού στη θάλασσα και να συνεργαστούν µε τους παράκτιους γείτονές τους.
 
Οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν την υποχρέωση να μεταφέρουν την οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΘΧΣ) στις εθνικές νομοθεσίες και να ορίσουν αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση του στόχου αυτού έως το 2016. Η εφαρμογή του στα ύδατα δικαιοδοσίας των παράκτιων κρατών µελών της ΕΕ έπρεπε να επιτευχθεί έως τον Μάρτιο του 2021. Η οδηγία, έχοντας υπόψη και το άρθρο 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ) επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριους στόχους (περιβάλλον, αλιεία, θαλάσσιες μεταφορές και ενέργεια). Τα κράτη µέλη της ΕΕ μπορούν να προσθέσουν και άλλους τομείς…