MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Οι ειδικοί της… «συμφοράς»!

Του Θανάση Κ. 

Υπάρχουν διάφοροι «ειδικοί» που περιφέρονται στα κανάλια, αρθρογραφούν στον Τύπο και επαναλαμβάνουν πάντα, το μόνιμο «μοτίβο»:

–Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΕ έναντι οιασδήποτε απειλής – παλαιότερης ή πιο πρόσφατης. Έχει μόνο μια «επιλογή»: να διαπραγματευθεί με όσους την απειλούν μπας και κρατήσει κάτι απ’ όσα της διεκδικούν!

— Άλλοτε επικαλούνται νομικά επιχειρήματα (διαβάζοντας ή ερμηνεύοντας με στρεβλό τρόπο τη Διεθνή νομοθεσία ή τη νομολογία)

— Άλλοτε επικαλούνται στρατιωτικά επιχειρήματα (επικαλούμενοι κάποιους αριθμητικούς συσχετισμούς που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο αυτού που ονομάζεται «ισχύς». Γιατί αλλιώς, κάποια κράτη όπως το Ισραήλ, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν προ πολλού…)

Σανίδα σωτηρίας... (ή αλλιώς) πρόωρες εκλογές

Πρωτοφανές χαστούκι της ΤτΕ στην κυβέρνηση για τις παρατράπεζες που θα έδιναν δάνεια ακόμα και σε αιτούντες άσυλο! 

Μία πρωτοφανής απόπειρα της κυβέρνησης, να δώσει εκατομμύρια ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες, σταμάτησε εν τη γένεση της. Το απίστευτο σχέδιο, στα ψιλά γράμματα περιελάμβανε την δανειοδότηση με 25.000 €, ακόμα και ατόμων που.. αιτούνται άσυλο! Πρακτικά, μιλάμε για μετανάστες

Γ. Αδαλής : Το ενεργειακό παιχνίδι με Αίγυπτο και Λιβύη , της Τουρκίας

Ο οικονομολόγος και οικονομέτρης, Γιώργος Αδαλής, μιλώντας στον 98.4 , παρέθεσε στοιχεία για το πώς την περασμένη δεκαετία μέσα από ένα δίκτυο πολιτικών και επιχειρηματικών συναλλαγών, η Τουρκία διείσδυσε στην Αίγυπτο στο ενεργειακό κομμάτι και πως το ίδιο μοντέλο σήμερα αναπαράγει στην Λιβύη.

Η απειλή του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού

Είναι εύλογο πως δεν επιτρέπεται να επαφίενται όλες οι εξελίξεις στο αόρατο χέρι της ελεύθερης αγοράς του Adam Smith, όπως πιστεύουν οι οπαδοί του ακραίου νεοφιλελευθερισμού – μεταξύ άλλων επειδή δεν ζούμε πλέον στην εποχή του οικονομολόγου, όπου τα χρηματιστήρια δεν λειτουργούσαν με το συγκεκριμένο τρόπο, ούτε οι κερδοσκόποι είχαν τόσα πολλά οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής στη διάθεση τους. Δεν συμβαίνει άλλωστε ούτε αυτό που είχε προβλέψει ο A. Smith, σύμφωνα με το οποίο ο παραγόμενος πλούτος θα διαχέεται υποχρεωτικά προς τα κάτω, μεταξύ άλλων μέσω των επενδύσεων των πλουσίων (trickledown effect) – πόσο μάλλον όταν έχουν περιορισθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, κατευθυνόμενες στα χρηματιστήρια που λειτουργούν με τους κανόνες ενός καζίνο. 

Χριστιανισμός και Ισλαμισμός: Η Σύγκρουση των Κόσμων

Muslim men prostrating in prayer, at the
Umayyad Mosque, Damascus.
Γράφει ο δρ Δημήτριος Γκίκας*

«Οι πόλεμοι από δω και πέρα θα είναι θρησκευτικοί και πολιτισμικοί»

«Το Ισλάμ, από τη στιγμή που θα αποκτήσει συνοχή, θα απειλήσει σοβαρά τη Δύση» 

S. Huntington, Η Σύγκρουση των Πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της Παγκόσμιας Τάξης 

Εισαγωγή 

Η συγκρουσιακή σχέση που διέπει, εδώ και αιώνες, τον Χριστιανισμό και τον Ισλαμισμό, φαίνεται ότι αναζωπυρώνεται τα τελευταία χρόνια. Τόσο οι γεωπολιτικές αναταράξεις στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής, όσο και ο υβριδικός πόλεμος που εφαρμόζει η Τουρκία στη γειτονιά μας, αναδεικνύουν μια ζοφερή πραγματικότητα και προμηνύουν ένα ακόμα πιο σκοτεινό μέλλον στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές «ναυαρχίδες» του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια

Το χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις

Το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2020, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες εκτάκτων αναγκών για την πανδημία του κορονοϊού.

Η «Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό», μία ανεξάρτητη αρχή, υπολογίζει ότι το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ως αποτέλεσμα των μαζικών δαπανών για τη συγκράτηση της ανεργίας και τη διάσωσης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς lockdown, επισημαίνει το Business Insider.