MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Το ντόμινο της ύφεσης σκάει στην Ελλάδα – Σοβαρές οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ολες πλέον οι χώρες βρίσκονται σε περιδίνηση αφού επηρεάζονται δραστικά το διεθνές εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεταφορές, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά το β’ τρίμηνο θα είναι βαθιά, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστό από 13% έως και 16%

Ελένη Στεργίου

Τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την ύφεση-ρεκόρ σε Αμερική και ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, επαναφέροντας φόβους για ισχυρά κύματα αναταράξεων και στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις «μεταπολεμικής» περιόδου στην παγκόσμια οικονομία αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις του Μαρτίου δεν ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, την ίδια ώρα που η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο ενισχύει τον κίνδυνο νέων lockdown, φρενάροντας έτσι τις ελπίδες για σημαντική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.

Η έκθεση της επιτροπής των «σοφών» (α)

Υπέρ των μνημονίων, καθώς επίσης των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων» που διέλυσαν εντελώς την οικονομία μας, ήταν (και είναι) αρκετοί εκ των «σοφών» υπό τον Κύπριο οικονομολόγο – ενώ τα περισσότερα μέτρα που προτείνουν, συμβαδίζουν με αυτά που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, δημιουργώντας μας την εντύπωση πως ο στόχος είναι απλά να πεισθούν οι Έλληνες για τη δήθεν χρησιμότητα τους. Προτείνεται δε στην ουσία η αλλαγή του αποτυχημένου οικονομικού μας μοντέλου, μακριά από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού – με επικέντρωση στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στη βιομηχανία και στις εξαγωγές, όπως επαναλαμβάνουμε εμείς πολλά χρόνια τώρα. Υπό τις σημερινές συνθήκες όμως του COVID-19 και με τα θηριώδη προβλήματα που προκάλεσαν στην οικονομία μας τα μνημόνια, εάν δεν επιλυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας μας, κυρίως της μη βιωσιμότητας του δημοσίου και κόκκινου ιδιωτικού μας χρέους, καθώς επίσης των τραπεζών, τότε θα είναι μία ακόμη έκθεση ιδεών – όπως είπαμε, απλά για να δικαιολογηθούν όλα όσα έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, πιστή στις γερμανικές εντολές. Απλά τα πρόβατα, με τη μάσκα προστασίας που καλύπτει τις αποτυχίες της κυβέρνησης, θα δεχθούν αδιαμαρτύρητα τη νέα ληστεία τους – θεωρώντας πως δεν έχουν άλλη επιλογή. 

ΑΟΖ ακούμε και ΑΟΖ δεν βλέπουμε – Μια πονεμένη ιστορία

Εδώ ΑΟΖ, εκεί ΑΟΖ, που είναι η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη); Εδώ και 38 χρόνια προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μου για την αξία αυτής της τόσο ζωτικής για τα εθνικά μας συμφέροντα έννοιας. Ξεκίνησα, λοιπόν, έναν ανηφορικό δρόμο, γράφοντας και δημοσιεύοντας βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά, προφανώς εις ώτα μη ακουόντων. Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Άγκυρα θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πένθιμο ύφος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην διάρκεια της ψηφοφορίας για το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών στη έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την 30η Απριλίου του 1982. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατέγραψε 130 ψήφους υπέρ, τέσσερεις κατά και 17 αποχές.