MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Πάρτι με σκανδαλώδεις προσλήψεις στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

Χωρίς διαγωνισμούς, δίχως τα απαιτούμενα προσόντα και με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε κορυφαία διευθυντικά στελέχη, όταν ο νόμος απαιτεί μόνο τριετή συμφωνία
 
Ενα σκάνδαλο διαρκείας, με εκατοντάδες παράνομες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και συμβάσεις αορίστου χρόνου σε κορυφαία διευθυντικά στελέχη, όταν ο νόμος απαιτεί τριετή σύμβαση, αποτελεί μια πτυχή όσων συμβαίνουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.
  • Από τον Νίκο Τσακανίκα
Αυτή η αδιανόητη κατάσταση συνεχίζει να επικρατεί μέχρι και σήμερα. Παρότι, μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αποφανθεί κατά σειρά με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών (2019), έκθεση του ΑΣΕΠ (2021) και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (2022), ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού στην ΕΤΑΔ Α.Ε. από την πολυδιαφημισμένη εφαρμογή της νέας οργανωτικής δομής κατ’ επιταγή του Υπερταμείου (2018), είτε με συμβάσεις ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, διενεργήθηκαν παρανόμως!
 

Το «μυστικό» των κεντρικών τραπεζών


Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντικότερη από τον πληθωρισμό, αποκαλύπτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προτείνει αναστολή της αντιπληθωριστικής πολιτικής, αν κινδυνεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και διάσωση ακόμη και του σκιώδους τραπεζικού τομέα, αν χρειαστεί!
 
Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών απέτυχε και… επισήμως, παρ’ όλο που δεν έχουμε κάποια ρητή δημόσια παραδοχή. Τούτο προκύπτει από την προσεκτική μελέτη της έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ την προηγούμενη βδομάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του με την παγκόσμια τράπεζα.
 

Morgan Stanley: «Η πιστωτική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει – Οι καταθέσεις αποσύρονται από τις τράπεζες»

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μένουν χωρίς ρευστότητα λόγω περιορισμού του δανεισμού
 
Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτή μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, αναφέρει σε έκθεσή του ότι η πιστωτική κρίση που αναμένονταν ως συνέπεια της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank έχει ξεκινήσει, με τα στοιχεία να δείχνουν σαφή αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού από τις τράπεζες.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση του δανεισμού, με τον υψηλότερο ρυθμό στην καταγεγραμμένη ιστορία, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον ιλιγγιώδη ρυθμό φυγής των καταθέσεων, ο οποίος επιταχύνθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση της SVB.