MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται καθημερινά από νέα δεδομένα όσον αφορά στο νέο κορονοϊό (SARS-Cov-2). Στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Διευθυντή τον Καθηγητή και Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο πραγματοποιείται αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ JOHNS HOPKINS 

Το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου 2020, το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακοίνωσε 160.994 κρούσματα με 5.973 θανάτους, ενώ 75.959 έχουν επιβεβαιωμένα αναρρώσει. Στην Κίνα έχουν διαγνωσθεί 80.849 κρούσματα και 3.199 θάνατοι.

Στη γειτονική Ιταλία έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες απότομη αύξηση των κρουσμάτων και πλέον παραμένει στη 2η θέση της λίστας με 21.157 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.441 θανάτους (περίπου 150 θανάτους ημερησίως τις τελευταίες ημέρες). Ακολουθεί το Ιράν με 13.938 κρούσματα και 724 θανάτους και η Νότια Κορέα με 8.162 κρούσματα και 75 θανάτους.

Η FED σε πανικό - Μείωσε στις 15/3 τα επιτόκια στο 0%-0,25% από 1%, ανακοίνωσε νέο QE 700 δισ. και γραμμές Swap - Τα futures της Wall -4,6%

Η FED σε νέα έκτακτη κίνηση στις 15 Μαρτίου μείωσε τα επιτόκια του δολαρίου στο 0% και ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 

(upd5) Αναγνωρίζοντας με τον πιο σαφή τρόπο την κατάσταση χάους που επικρατεί παγκοσμίως λόγω του κορωνοιού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η FED με μια κίνηση πανικού - για μια ακόμη φορά - μείωσε στις 15 Μαρτίου 2020 τα επιτόκια στο 0% για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.... ενώ ανακοίνωσε και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κίνηση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι δεν μπορούσε να περιμένει έως τις 18 Μαρτίου που ήταν η τακική συνεδρίαση της, αποδεικνύει πανικό, αποδεικύει ότι η FED χάνει τον έλεγχο.

Τα μέτρα ακολουθούν το πρόγραμμα παροχής repos 1,5 τρισεκ. δολαρίων που δυνητικά θα φθάσει έως τα 4 τρισεκ. δολάρια. 

Το οικονομικό αντίδοτο του Κορωνοϊού

Ένα πρώτο, απλό και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικό μέτρο για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο, θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ – κυρίως επειδή κάθε «σοκ προσφοράς» καταλήγει αργά ή γρήγορα σε ένα «σοκ ζήτησης», ειδικά όταν συνοδεύεται από πληθωρισμό. Οδηγεί επομένως στην επικίνδυνη ασθένεια του στασιμοπληθωρισμού, η οποία είναι θανατηφόρα για υπερχρεωμένα κράτη, τράπεζες (δεν είναι απίθανο ένα Bank run), επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όλα τα υπόλοιπα θα ήταν είτε ημίμετρα, είτε άδικα για τη μία ή την άλλη κοινωνική ομάδα – γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της τη χρηματοδότηση της μείωσης του ΦΠΑ, αφήνοντας στην άκρη όλες τις άλλες προσπάθειες της. Ειδικά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της στο Euro Group ή στην ΕΕ, θα πρέπει να επικεντρωθεί είτε στην διεκδίκηση των 290 δις € που μας οφείλει η Γερμανία, είτε στη διαγραφή των 96 δις € που έχουν μετατεθεί για μετά το 2032 – ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για το Diesel Gate, καθώς επίσης των τεράστιων ζημιών που μας προκάλεσε η Τρόικα με τους λανθασμένους πολλαπλασιαστές της, όπως παραδέχθηκε δημόσια πολλές φορές το ίδιο το ΔΝΤ, ενώ έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες οικονομολόγους.