MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Οι σύγχρονες Συμπληγάδες

Οι σημαντικότεροι θαλάσσιοι διάδρομοι στον κόσμο 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Oι Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία ήταν δύο πολύ μεγάλοι βράχοι σ΄ένα θαλάσσιο στενό, που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, έτσι ώστε ήταν αδύνατο το ασφαλές πέρασμα ενός πλοίου. Το πρώτο πλοίο που κατάφερε τελικά να περάσει ήταν το πλοίο «Αργώ» με τους Αργοναύτες και τη βοήθεια της θεάς Ήρας. Ο μύθος όμως αναφέρει πως έχασε την πρύμνη του (κατ’ άλλους την πλώρη του). Συγκεκριμένα, ο Φινέας συμβούλευσε τους Αργοναύτες να αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει ανάμεσα στις Συμπληγάδες, όπως και έγινε. Οι βράχοι έκλεισαν πίσω από το περιστέρι, που έχασε μόνο κάποια φτερά της ουράς του, και όταν ξανάνοιξαν, η «Αργώ» πέρασε με τους Αργοναύτες να κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη. Από τότε, οι δύο βράχοι ακινητοποιήθηκαν. 

Ζάεφ: Κλέβαμε την Ιστορία των γειτονικών χωρών

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον προκάτοχό του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι «οικειοποιούνταν την ξένη ιστορία των Βαλκανίων» για λογαριασμό της χώρας του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Republika, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως θα είναι ο άνθρωπος που θα τον θυμούνται ως αυτόν που άλλαξε το όνομα της χώρας του και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για τα προσωπικά δεδομένα

Την παραπομπή της Ελλάδας και της Ισπανίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τον Απρίλιο του 2016 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι η οδηγία έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 6 Μαΐου 2018. 

ΔΕΗ και Ελλάδα, βίοι παράλληλοι

Η ιστορία της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης που υφαρπάζεται σταδιακά, όπως και η χώρα μας, είναι παρόμοια με την ιστορία της Ελλάδας – αφού ακολούθησε διαχρονικά τα ίδια βήματα, με αφετηρία το 1981 που ξεκίνησε η υπερχρέωση της πατρίδας μας και η οικοδόμηση του κομματικού πελατειακού κράτους (του διεφθαρμένου συνδικαλισμού στην περίπτωση της ΔΕΗ, ο οποίος έπληξε καίρια την εταιρεία). Όπως η Ελλάδα δε χρεοκόπησε με την πολιτική των μνημονίων που της επιβλήθηκε, με στόχο να ξεπουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές, έτσι και η ΔΕΗ – με τον αποκλεισμό της από κερδοφόρες δραστηριότητες όπως η είσοδος της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς όφελος της εγχώριας ελίτ, με την απαγόρευση ουσιαστικά των επενδύσεων από την Τρόικα κοκ. Κατ’ αναλογία, η αναδιάρθρωση της που όφειλε να είχε δρομολογηθεί από τη δεκαετία του 1990, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, είχε ημερομηνία λήξης το 2008 – ενώ έκτοτε η πορεία κατάρρευση της είναι η ίδια με αυτήν της Ελλάδας. 

Η «τέχνη της διαπραγμάτευσης» του Τραμπ γύρισε μπούμεραγκ

Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης 

Δεν θα μπορούσε να λείπει η προπαγάνδα από την αυξανόμενη αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Τεχεράνης στον Κόλπο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως το αεροπλανοφόρο USS Boxer κατέρριψε ιρανικό drone στα Στενά του Ορμούζ. Η ιρανική κυβέρνηση δεν αρκέστηκε να προχωρήσει σε διάψευση των ισχυρισμών της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Ιρανό υφυπουργό Άμυνας οι Αμερικανοί, από λάθος, κατέρριψαν δικό τους drone! 

Δραματική έκκληση της Κύπρου στον ΟΗΕ: Μας έχει περικυκλώσει η Τουρκία…

Την περικύκλωση της Κύπρου από την Τουρκία καταγγέλλει με επιστολή της στον ΟΗΕ η Λευκωσία απευθύνοντας συγχρόνως έκκληση προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να παρέμβει προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να διακόψει και να μην επαναλάβει τις ενέργειες που συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιστούν απειλή για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. 

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, LIBERAL
 
Η Επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και το ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών (με ημερομηνία 11 Ιουλίου), αποτυπώνει και καταγράφει όλο το πλαίσιο των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή, υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και χωρικά ύδατα και αποδομεί την τουρκική επιχειρηματολογία περί δήθεν προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ενώ επισημαίνεται ότι η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την προσφυγή σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστικό όργανο με το επιχείρημα ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας.