MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Στον αστερισμό της ρευστότητας

Θεωρητικά μπορεί κανείς να προβλέψει τις μελλοντικές προοπτικές των επιχειρήσεων, από την τιμή της μετοχής τους – με την έννοια πως οι υψηλότερες τιμές οφείλονται στις προβλέψεις για μεγαλύτερα κέρδη, οπότε για έναν ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Εν τούτοις, ο κανόνας αυτός φαίνεται να έχει καταργηθεί από το πλημμύρισμα των αγορών με νέα χρήματα – από την τεράστια αύξηση της ποσότητας των φθηνών χρημάτων δηλαδή που δημιουργούνται από τις κεντρικές τράπεζες, απλά και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Γιατί οι S-400 είναι μια πιο τρομερή απειλή για την αμερικανική βιομηχανία όπλων από ό,τι νομίζετε

Γενικά, όταν συζητάμε για συστήματα αεροπορικής άμυνας εδώ, αναφερόμαστε σε ρωσικές συσκευές που έχουν γίνει διάσημες τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το S-300 (και οι παραλλαγές του) και το S-400. Η ανάπτυξή τους στη Συρία έχει επιβραδύνει την ικανότητα των εξελιγμένων αεροπορικών δυνάμεων όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ να στοχεύσουν στη χώρα, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να καταρριφθούν μαχητικά τέταρτης ή πέμπτης γενιάς.

Το βρώμικο παιχνίδι της Τουρκίας στο Αιγαίο – Ποιες οι βλέψεις του Ερντογάν

Η Τουρκία με το έτσι θέλω διεκδικεί προνόμια στο Αιγαίο.

Του Βαγγέλη Γεωργίου

Δεν είναι υπερσύγχρονα F-35, ούτε ο περίφημος Στόλος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ που έχει ήδη ξεκινήσει την ‘επίθεση’ τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Η Τουρκία είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα της Μεσογείου στην κακοδιαχείριση των εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απόβλητων. Αυτά καταλήγουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και σύμφωνα με φρέσκια έκθεση, οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην κακοδιαχείριση των πλαστικών αποβλήτων τους είναι η Αίγυπτος κατά 42,5%, η Τουρκία (18,9%) και η Ιταλία (7,5%).

Περί στρατηγικής

Του Παναγιώτη Ήφαιστου* 

Οι συγκυρίες επιτάσσουν σοβαρότητα ως προς το τι είναι στρατηγική. Δεν είναι κάποια υπεριπτάμενη σαπουνόφουσκα φαντασιόπληκτων και δεν προσφέρεται για τα περί καρέκλας επικοινωνιακά παίγνια. Αφορά μέσα και σκοπούς οι οποίοι όταν εξόφθαλμα δεν εκπληρώνονται στρατηγική δεν έχουμε. Οι σκοποί είναι τα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα και στρατηγική είναι η χρήση των μέσων για την εκπλήρωση των σκοπών. 

Σάββας Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1 – Η αγορά των S-400 αλλάζει τις ισορροπίες

Τι είπε ο γνωστός αναλύτης στον ΑΝΤ1 (14 Ιουνίου) για τους S-400, το τουρκικό γεωτρύπανο στην Κύπρο, Τι θα συμβεί αν η Τουρκία τρυπήσει σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα.