MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Γερμανική εταιρεία είναι ύποπτη ότι πούλησε κατασκοπευτικό λογισμικό στην Άγκυρα

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν μια εταιρεία της Βαυαρίας η οποία είναι ύποπτη ότι προμήθευσε στην Τουρκία λογισμικό που επιτρέπει στις αρχές να κατασκοπεύουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης μέσω των τηλεφώνων τους, Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν μια εταιρεία της Βαυαρίας η οποία είναι ύποπτη ότι προμήθευσε στην Τουρκία λογισμικό που επιτρέπει στις αρχές να κατασκοπεύουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης μέσω των τηλεφώνων τους, ανακοίνωσε σήμερα (5/9) μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα περάσουν 3.5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη (σσ Ελλάδα)

Ερντογάν προς Ευρώπη: Η μας δίνετε λεφτά η ανοίγουμε τις πύλες και 3.650.000 πρόσφυγες θα μπούνε στην Ευρώπη (εννοεί την Ελλάδα φυσικά)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Σεπτεμβριανά: Τα «προεόρτια» του δράµατος

Το Πογκρόµ του 1955 ήταν το τελευταίο «µεγάλο» γεγονός που σηµάδεψε την νεότερη ιστορία του Ελληνισµού της Τουρκίας. Η αφορµή των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεµβρίου 1955 οδηγεί στην Κύπρο. 

Στην Κύπρο, που από τον Απρίλιο του 1955, η ΕΟΚΑ, έχει κηρύξει ένοπλο επαναστατικό αγώνα εναντίον της Βρετανίας µετά το ναυάγιο όλων των προσπαθειών να πειστεί η Αγγλία να αναγνωρίσει το δικαίωµα της αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού.Η Μ. Βρετανία, µε τη σειρά της, για να εξυπηρετήσει την απόφασή της να παραµείνει στην Κύπρο µε κάθε τρόπο, καθοδηγεί αριστοτεχνικά την Τουρκία, σαν αντίβαρο, βάζοντάς την να διατυπώνει ανύπαρκτες απαιτήσεις της πάνω στο νησί. 

Σεπτεμβριανά: Η πολιτική κατάσταση της εποχής μέσα από τις εφημερίδες

Μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα της εφημερίδας Ελευθερία μπορούμε μελετώντας τους τίτλους να κατανοήσουμε το γενικότερο κλίμα της εποχής. Το ζήτημα της Κύπρου ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα.

Την περίοδο εκείνη την χώρα κυβερνά ο Αλέξανδρος Παπάγος. Ο Παπάγος είχε σοβαρά προβλήματα υγείας ήδη από τον Απρίλιο του 55 ( πέθανε έναν μήνα μετά τα Σεπτεμβριανά). Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ήταν οι Παν. Κανελλόπουλος και Στέφανος Στεφανόπουλος ( ο οποίος είχε και την θέση του Υπουργού Εξωτερικών).