MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Η φτωχοποίηση των νοικοκυριών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση δαπάνη των οικογενειών το 2023 ήταν κατά 20,5% κάτω από τα επίπεδα του 2008! ● Τα βγάζουν πέρα, περικόπτοντας δαπάνες σε αγαθά και υπηρεσίες ή ανακατανέμοντας τις δαπάνες υπέρ των εντελώς απαραίτητων και εις βάρος των «λιγότερο απαραίτητων».
 
«Aκτινογραφία» της φτωχοποίησης αποτελεί η έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 που δημοσιεύτηκε χθες. Εκεί εμφανίζονται εντυπωσιακά τα αποτυπώματα των δύο βασικών περιόδων φτωχοποίησης των νοικοκυριών: πρώτα της μνημονιακής περιόδου και ύστερα της περιόδου του υψηλού πληθωρισμού 2022-2023. Το συνολικό αποτέλεσμα αποτυπώνεται στα συγκλονιστικά στοιχεία για τη θεαματική μείωση της μέσης οικογενειακής δαπάνης -και μάλιστα σε τρέχουσες τιμές, δηλαδή χωρίς να υπολογίζουμε τον πληθωρισμό- μεταξύ των προμνημονιακών ετών 2008 και 2010 και του 2023 κατά 20,5% και 13,9% αντίστοιχα!
 

Το δολάριο χάνει το 97% της αγοραστικής του αξίας το 2024, τείνει στο μηδενισμό - Συναγερμός για ολέθριο υπερπληθωρισμό

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για υπερπληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στην οικονομία των ΗΠΑ και παρατεταμένες σεισμικές δονήσεις στις παγκόσμιες αγορές
 
Το δολάριο χάνει το 97% της αγοραστικής δύναμης το 2024 ενώ οι φόβοι για υπερπληθωρισμό αυξάνονται, καθώς η ομάδα των BRICS, με το σχέδιο της αποδολαριοποίησης-  και τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν την κυριαρχία του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αξία του δολαρίου ΗΠΑ διαβρώνεται γρήγορα, με την αγοραστική του δύναμη να δέχεται σημαντικό πλήγμα το 2024 - μια πορεία βέβαια που διαρκεί πάνω από έναν αιώνα.