MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η Δ’ Εθνοσυνέλευση (Άργος 1829)

Κατά τα τέλη του 1828, είχε αρχίσει να εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στο πρόσωπο του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια. Δεν ήταν λίγοι αυτοί, οι οποίοι αντιπολιτεύονταν τον κυβερνήτη


Γράφει ο Κότσης Παναγιώτης

Α. Εκλογές πληρεξουσίων:

Ας σημειωθεί ότι ακόμη και μέλη του «Πανελληνίου»[1] εξέφραζαν επανειλημμένα τη δυσφορία τους. Η βασικότερη κατηγορία ήταν ότι δεν είχε τηρήσει την υπόσχεσή του για σύγκληση Εθνοσυνέλευσης ως την άνοιξη του 1828, όπου θα λογοδοτούσε για όλα τα πεπραγμένα του.

Από την πλευρά του, ο Καποδίστριας πίστευε ότι ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για εκλογές και, έπρεπε να ασχοληθεί απρόσκοπτα στον διπλωματικό του αγώνα με τις Δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, αναγκάστηκε να ζητήσει από το «Πανελλήνιο» να συντάξει νόμο, περί «εκλογής πληρεξουσίων». Ο συγκεκριμένος νόμος υπεβλήθη στις 30 Δεκεμβρίου 1828 από μέλη του «Πανελληνίου» και, αφού εγκρίθηκε από το Γραμματέα της Επιτροπής, Σπανόπουλο (20 Φεβρουαρίου 1829), εκδόθηκε ως ΚΓ’ κυβερνητικό ψήφισμα στις 4 Μαρτίου 1829.

Γιώργος Φίλης, Η κρίση της Ευρώπης, η Ρωσική προέλαση στην Ουκρανία και ο Μπαχτσελί

Σε μια τεράστια κρίση, ενεργειακή, οικονομική αλλά και προσανατολισμού μπαίνει η Ευρώπη λόγω της Ρωσοουκρανικής κρίσης και του γεωπολιτικού ανταγωνισμού Ρωσίας ΗΠΑ δηλώνει ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης. Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει επιπροσθέτως τις νέες Τουρκικές κορώνες από τον συνεργάτη του Ερντογάν στην Τουρκική κυβέρνηση, Μπαχτσελί


Πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό με την Τουρκία και τι ρόλο έπαιξε η πολιτική κατευνασμού;

Πώς εξελίσσετε η Ρωσοουκρανική σύγκρουση και ποιοι μπορεί να είναι οι επόμενοι στόχοι του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Επίσης πώς η στάση της Γερμανίας οδήγησε ολόκληρη την Ευρώπη να εγκλωβιστεί

Ρωσία και Ιράν ετοιμάζουν το δικό τους διατραπεζικό «σύστημα Swift»

Μόσχα και Τεχεράνη θα ενοποιήσουν τα τραπεζικά συστήματα


Ο επικεφαλής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλί Σαλεχαμπάντι (φωτό) δήλωσε ότι μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα υπογράφηκε «Μνημόνιο για τη διατραπεζική συνεργασία» μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, διευκρινίζονται τα προβλήματα με τη χρήση τραπεζικών καρτών που εκδίδονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ιράν και της Ρωσίας στο έδαφος και των δύο κρατών και στο μέλλον «η Τεχεράνη και η Μόσχα θα μπορούν να συνδέουν τις τράπεζές τους μέσω μιας κατάλληλης δια- τραπεζικό σύστημα για τις χώρες για τη μεταφορά πληροφοριών και την πραγματοποίηση πληρωμών στο παράδειγμα του συστήματος SWIFT, που χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο.

Γιατί αδικεί τους καταναλωτές ρεύματος και το νέο σύστημα

Με το καλημέρα φάνηκε η αδυναμία του μοντέλου που νομοθέτησε η κυβέρνηση με στόχο να αμβλύνει το κόστος για τους καταναλωτές ρεύματος. Και η αιτία είναι, όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου, η αδυναμία, μέσα σε τόσες απρόβλεπτες συνθήκες, να προβλέψουν οι προμηθευτές την εξέλιξη των τιμών με ορίζοντα ένα έως δύο μήνες.


Όπως αντιλαμβάνεστε, για να είμαστε ρεαλιστές, το έργο που θα δούμε προσεχώς, από την στιγμή που θέλει η κυβέρνηση να αναστείλει την ρήτρα αναπροσαρμογής (δηλαδή την εκ των υστέρων ενσωμάτωση στη τιμή της όποιας αύξησης κόστους) οι προμηθευτές δεν έχουν άλλα εργαλεία. Θα υποχρεωθούν στην, εκ των προτέρων εκτίμηση και στην ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Θα πληρώσουν πάλι οι καταναλωτές ρεύματος!