MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Μουσολίνι: «ο Χίτλερ πήρε από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια τους»

Λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα έθεσε με ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η απόφαση της ελληνικής Βουλής –με συντριπτική πλειοψηφία– να ενεργοποιήσει τις διεκδικήσεις για όσα η Ελλάδα υπέστη κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους ναζί του Χίτλερ.

Το ζήτημα έχει πολλές φορές επανέλθει στο προσκήνιο, αλλά ποτέ η Αθήνα δεν έκανε το αποφασιστικό βήμα. Για την ακρίβεια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τη ρητορική για τις γερμανικές επανορθώσεις είτε ως προεκλογικό όπλο είτε ως μοχλό πίεσης προς το Βερολίνο για να εξασφαλίσουν άλλου τύπου ανταλλάγματα στο πλαίσιο των Μνημονίων. Ο χρόνος θα δείξει πως θα κινηθεί σ’ αυτό το επίπεδο η επόμενη κυβέρνηση.

Όλα έχουν ένα τέλος: Το Πεντάγωνο ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με την ανυπάκουη Τουρκία

US Acting Secretary of Defense Patrick Shanahan (L) and Greek Minister of Defense Evangelos Apostolakis (R) take part in an enhanced honor cordon ceremony for Greek minister as he arrives at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 07 June 2019. EPA, SHAWN THEW


Στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να είμαστε οι πιο δύσπιστοι και καχύποπτοι άνθρωποι στον κόσμο. Δεν λέω… Είδαν πολλά τα μάτια μας. Νοιώσαμε πολλές φορές την αχαριστία των δυτικών φίλων μας. Μας πρόδωσαν και μας δημιούργησαν μύρια προβλήματα.

Μέτρα Οικοδόμησης Εθνικής Καταστροφής

Τη δεκαετία του 1970 το Αιγαίο ήταν μια περιοχή υπό τον απόλυτο ναυτικό και αεροπορικό έλεγχο της Ελλάδας. Μάλιστα, μέχρι την έξοδο της χώρας μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ελλάδας είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, στην περιοχή που ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.

Αν δε εξετάσει κανείς τη συχνότητα των παραβιάσεων από πλευράς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) μέχρι την έξοδο της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, θα διαπιστώσει ότι αυτές ήταν σχεδόν μηδενικές!
Μετά το 1974 ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΑ έχασε το ΝΑΤΟϊκό του καπέλο και μαζί μ’ αυτό και τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά, οι παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας όμως μια μικρή αύξηση μετά το 1975.

Πρακτικές Χειραγώγησης Δημόσιου Διαλόγου (καταστολή της αλήθειας)

Γράφουν οι Γιώτα Χουλιάρα και Αλέξανδρος Νίκλαν

Στην πολιτική οι ισχυροί και αξιόπιστοι ισχυρισμοί για ποινική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου μπορούν να καταστρέψουν μια κυβέρνηση, ένα πολιτικό πρόσωπο ή ακόμη και ένα ολόκληρο κόμμα. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση ή ο πολιτικός φορέας στερούνται αποτελεσματικής υπεράσπισης με βάση τα γεγονότα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να θολώσουν και, συχνά, να καταστείλουν την αλήθεια. Η επιτυχία αυτών των τεχνικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τύπο (ΜΜΕ) και από τη συνεργασία του κομματικού επιτελείου στο οποίο ανήκει η κυβέρνηση ή ο πολιτικός φορέας.