MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Σπύρος Στάλιας : Ευρωζώνη: η απόλυτη πνευματική σύγχυση και απάτη!

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος PhD 

Σύμφωνα με τους μετακεϋνσιανούς, και από τα μαθήματα που έχουμε πάρει από την μεγάλη κρίση του 1929 αλλά και από τις μεταγενέστερες, το κράτος που εκδίδει το νόμισμα του, έχει την θεμελιώδη υποχρέωση να διατηρεί το επίπεδο της εθνικής δαπάνης-ζήτησης σε εκείνο το επίπεδο, έως ότου επιτύχει την πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού και των πόρων. Παράλληλα το κράτος πρέπει να διατηρεί τα επιτόκια, ως αναγκαίο όρο, σε εκείνο το ύψος που να καθιστούν το χρήμα φθηνό. 

Κάνοντας αυτά το κράτος θα πρέπει να αδιαφορεί για το αν ο προϋπολογισμός του είναι ελλειμματικός, όσο και αν είναι μεγάλο το έλλειμμα. Αν πάλι χρειαστεί να είναι πλεονασματικός, για άλλους λόγους, αυτό πάλι μπορεί να το κάνει. 

Η βρώμικη πολιτική μαφία

Η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία, η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στην Ελλάδα, σε φέρνει στην ανάγκη να κάνεις εμετό – είμαι βέβαιος πως αυτοί οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα, είχε γράψει ο Σεφέρης. Αληθεύει; Όχι, πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο από ότι νόμιζε ο ποιητής.

Άποψη 

Η Ελλάδα υπερχρεώθηκε (η χρεοκοπία του 2012, τα τρία μνημόνια και το τέταρτο που έπεται, προήλθαν και θα προέλθει από την άθλια, προδοτική διαχείριση της υπερχρέωσης, καθώς επίσης της Οικονομίας), από την πολιτική διαφθορά – με κύριους τομείς τα φάρμακα, τον τομέα της υγείας γενικότερα, τα εξοπλιστικά και τις κατασκευές. 

Η κυβέρνηση άλλαξε χρονοδιαγράμματα και πολιτικές για τον κορονοιό και την οικονομία χωρίς καμιά εξήγηση

Η κυβέρνηση άλλαξε χρονοδιαγράμματα και πολιτικές για τον κορονοιό και την οικονομία χωρίς καμιά εξήγηση, μόνο την προπαγάνδα δεν αλλάζει. 


Η κυβέρνηση με το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τις ανακοινώσεις των υπουργών άλλαξε τα βασικά χρονοδιαγράμματα και τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση του κορονοιού και το άνοιγμα της οικονομίας χωρίς καμιά εξήγηση.

Ξέχασαν τα υγειονομικά πιστοποιητικά και τα τεστ, για το άνοιγμα του τουρισμού και τις διμερείς συμφωνίες με χώρες ανάλογου επιδημιολογικού προφίλ και τώρα παρακαλάνε την Βρετανία με το χειρότερο επιδημιολογικό προφίλ να στείλει τουρίστες και χωρίς τεστ.

Κατά σύμπτωση το σενάριο σοκ του ΔΝΤ του Μαρτίου 2019 για το ελληνικό χρέος το 2020 -2021 που είναι μη βιώσιμο επιβεβαιώθηκε

Το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η δυνητικά ασθενής ανάπτυξη, τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ορισμένα stress που μπορεί να υποστεί η ελληνική οικονομία το καταστούν μη βιώσιμο το χρέος.... 

Τον Μάρτιο του 2019 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αναφέρει στην έκθεση Βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, ότι σε ένα υποτιθέμενο σοκ που θα διαμορφώσει το πραγματικό ΑΕΠ -2% για το διάστημα 2020 και 2021 θα εκτιναχθεί σηματοδοτώντας σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας. 

Ως γνωστό ένα χρέος θεωρείται βιώσιμο με βάση τα επιτόκια και όχι με βάση το ύψος. 

Επίσης το ελληνικό χρέος θεωρείται μη βιώσιμο μετά το 2032 που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.