MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Το θέμα της Μακεδονίας δεν τελείωσε

Τίποτα δεν τελειώνει με ένα πραξικόπημα εναντίον της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας ενός Έθνους – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία συμφωνία που δεν έχει καμία απολύτως ισχύ και που δεν δημιουργεί καμία υποχρέωση για την Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα, εάν όχι την υποχρέωση, να συνεχίσουν να αγωνίζονται. 

Επικαιρότητα 

Προκαλεί αλήθεια διχασμό των Ελλήνων αυτός που πιστεύει ότι, η συμφωνία της Πρέσπας έπρεπε τουλάχιστον να εγκριθεί ή μη από ένα δημοψήφισμα, καθώς επίσης από τα 2/3 της Βουλής, όπως συνέβη στα Σκόπια; Είναι μία επικίνδυνη άποψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο; Θεωρείται διχασμός της κοινής γνώμης, όταν το 70% τάσσεται εναντίον της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, όπου εάν από το 100% αφαιρέσουμε το 10% των απολιτικών, καθώς επίσης 5-10% αυτών που δεν έχουν θετική ή αρνητική άποψη, παραμένει ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 10-15% που συμφωνεί; 

Μαζικές εγγραφές αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους: 43.000 άτομα στην Α’ Αθηνών

Σωρηδόν εκλογικά βιβλιάρια σε αλλοδαπούς δίνει η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται η ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών οι οποίοι με τον ένα τρόπο ή τον άλλον= κατόρθωσαν να αποκτήσουν ελληνική ταυτότητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ παρουσιάζοντας με στοιχεία την κατάσταση στην Α’ Αθηνών στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα 43.000 αλλοδαποί.

Εφιαλτικό σενάριο από το Βερολίνο για τις ελληνικές τράπεζες – Ερχεται κούρεμα καταθέσεων;

Eφιαλτικό σενάριο αναφορικά με πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt.

Στην δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στις επιδιώξεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων αναφέρεται η «Ηandelsblatt».

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές κατά τα έτη της κρίσης, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Από που θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές. Το να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών είναι ένα αμφισβητήσιμο σενάριο. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.[…] Είναι επίσης απίθανο οι να χορηγήσουν νέες ενισχύσεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in! Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο σενάριο φρίκης, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για άρση των περιορισμών στα capital controls».

Οι δολοφονικές προβλέψεις του ΔΝΤ

Πώς το Ταμείο, με όπλο τις ψευδείς δημοσιεύσεις για τον υπερπληθωρισμό χειραγωγεί τις μάζες, τρομοκρατεί τους ανθρώπους, προκαλεί κοινωνικές αναταραχές και ανατρέπει καθεστώτα – ενώ κατάφερε να πείσει τους Έλληνες πως το δηλητηριώδες φάρμακο του, τα μνημόνια, δεν αποσκοπούσε στη μετατροπή τους σε οικονομική αποικία της Γερμανίας και σε αμερικανικό στρατιωτικό προτεκτοράτο, αλλά στην εξυγίανση της πατρίδας τους!

Ανάλυση 

Ένα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά αυτών που γράφουν ή ομιλούν δημόσια είναι η ασάφεια – η οποία προέρχεται είτε από έλλειψη πραγματικής γνώσης, είτε από προσπάθεια χειραγώγησης. Στα πλαίσια αυτά, οφείλει κανείς να αδιαφορεί για εκείνα που δεν καταλαβαίνει, χωρίς να θεωρεί πως οφείλεται στο δικό του μορφωτικό επίπεδο – αφού η αληθινή γνώση είναι εύκολα μεταβιβάσιμη και δεν απαιτεί ιδιαίτερους αποδέκτες, ενώ κρίνεται ακριβώς από αυτό το σημείο. 

Ηττημένα μυαλά

Η Τουρκία έχει έναν δικό της εθνικό (και μετά τον Ερντογάν θα έλεγε κανείς πλέον αυτοκρατορικό) σχεδιασμό, με βάση τον οποίο στοχεύει να γίνει το επόμενο διάστημα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, μία από τις πρώτες δέκα ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου, με αυτοδύναμη εθνική οικονομία και δική της εθνική αμυντική βιομηχανία.