MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Δυσοίωνη έκθεση από ΤτΕ: «Η ελληνική ανάπτυξη "κουράστηκε" πριν καν αρχίσει - Δεν υπάρχουν επενδύσεις»

H ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία θα καταθέσει σήμερα ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας δείχνει πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι κατώτερη του αναμενομένου και η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς θα είναι πολύ δύσκολη.

Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στον Κρατικό Προϋπολογισμό έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,5% και στηρίχτηκαν στην υπόθεση για σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και σε άλμα επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 11,9%.

Η παροιμιώδης γερμανική διαστροφή

Το πρόβλημα δεν είναι η ΕΕ και το ευρώ, αλλά η Γερμανία, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να βάλει μυαλό – ούτε φυσικά να διδαχθεί από την ιστορία της που μοιάζει με ποινικό μητρώο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα, σε συνεργασία με τις άλλες χώρες – επειδή είναι όλες εγκλωβισμένες, όπως φαίνεται καθαρά από το BREXIT, πολύ περισσότερο αυτές που έχουν ως νόμισμα το ευρώ.

Ανάλυση

Ενώ η Ευρώπη φαίνεται να οδηγείται ξανά σε ύφεση και αποπληθωρισμό, με την αύξηση των τιμών καταναλωτή να επιβραδύνεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., της Κίνας και της Μ. Βρετανίας, η Γερμανία σχεδιάζει να καταλάβει έναν ακόμη «βασιλικό πύργο» στις Ευρωεκλογές – αυτόν της προεδρίας της Κομισιόν, με επόμενο στόχο την κατάληψη της ΕΚΤ.

Ποιοι επιχειρηματίες πάνε με Τσίπρα στα Σκόπια: Ολα τα ονόματα

Συνολικά 23 επιχειρηματίες και αντιπροσωπίες επιμελητηρίων θα συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στη διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια στις 2 Απριλίου. Όλοι αυτοί αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως.. Β. Μακεδονία!

Σύμφωνα με το Documento, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες, για τη διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου, για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ θα συζητηθούν πάσης φύσεως επιχειρηματικές συνεργασίες (υποδομές, ενέργεια, logistics).