MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Καταπέλτης για την Τουρκία η έκθεση των ΗΠΑ: Περιορίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα, στοχεύει την Αγιά Σοφιά

Ο υπεύθυνος για τις θρησκευτικές υποθέσεις του
Στέιτ Ντιπάρτμεντ Samuel D. Brownback, στην
αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αριστερά η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτάγκους.
State Department Photo by Ron Przysucha
Η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει να περιορίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν αναγνωρίζονται βάσει της ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάννης την οποία κάνει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, για το έτος 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, η Τουρκία αναγνωρίζει ως θρησκευτικές μειονότητες τους Αρμένιους Ορθόδοξους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς. 

Όσον αφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η έκθεση γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως ηγέτη των περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία θέλει να καταλάβει Σύρτη, Βεγγάζη και την ακτή που φθάνει το Τουρκολυβικό σύμφωνο

Συνέντευξη στον Λάζαρο Μαύρο και τον Μάριο Πούλλαδο

Από την Πρώτη Εκπομπή στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου

Σάββας Καλεντερίδης 9-6-2020:

Στη Σύρτη υπάρχουν πλούσιες πετρελαιοπηγές, για αυτό επιτίθεται η Τουρκία (στο όνομα του Σάρατζ).

Η Αίγυπτος δεν θέλει να εμπλακεί για να μη θεωρηθεί κατακτητική δύναμη.

Η Τουρκία δεν έχει αναστολές.

Η υποστήριξη στον Χαφτάρ γίνεται με το σταγονόμετρο και δεν έχει δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Τουρκίας

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: Η Δικαίωση της Ελληνικής ΑΟΖ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: Η Δικαίωση της Ελληνικής ΑΟΖ, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

10 Ιουνίου 2020

Με θέμα : ΑΟΖ, Υπογραφές, Ορυκτός Πλούτος, Εξελίξεις

Γ. Φίλης: Η Ελλάδα με την οριοθέτηση μεγάλωσε Δυτικά, η προσοχή σε Κρήτη Καστελόριζο

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και διδάκτορας Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι αν και χρειάζεται να λάβουμε πλήρη γνώση της συμφωνίας και των λεπτομερειών της ιδίως ως προς τις συντεταγμένες, εντούτοις γεωπολιτικά σε αυτή την συγκυρία, είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πατρίδα μας είπε, με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μεγάλωσε στα δυτικά της και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα, για την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Τι ακριβώς σηματοδοτεί η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ

Γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την από κοινού οριοθέτηση ΑΟΖ, αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να κατοχυρώσει τις θέσεις της ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο απέναντι στις «αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας, όπως συγκεφαλαιώνονται στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας». 

Είναι αλήθεια ότι η χάραξη αυτή δεν είχε μεγάλες δυσκολίες, καθώς οι δύο χώρες ήδη από το 1977 είχαν συμφωνία οριοθέτησης ως προς την υφαλοκρηπίδα (το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας για τις ΑΟΖ διαμορφώθηκε αργότερα), συμφωνία που είχε επίσης να κάνει με την τότε διπλωματική προσπάθεια της Ελλάδας να κατοχυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις. Θυμίζουμε ότι ως προς τη γεωγραφική χάραξη ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, δηλαδή τα 200 ν.μ. ή η μέση γραμμή όταν οι αποστάσεις είναι μικρότερες, όπως επίσης και οι ίδιες αρχές δηλαδή ότι τα νησιά έχουν αυτοτελή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Απλώς, η υφαλοκρηπίδα αφορά την εκμετάλλευση του υπεδάφους, ενώ η ΑΟΖ και την υπερκείμενη θάλασσα.