MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Το πάνε για οικονομικό κραχ; Καταρρέουν όλα τα χρηματιστήρια λόγω κορονοϊού – Ύποπτη παρέμβαση ΔΝΤ

Μέσα στον συναγερμό των υγειονομικών αρχών παγκοσμίως έρχονται και τα άσχημα μαντάτα για την οικονομία. 

Με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού στην «καρδιά» της Ευρώπης, το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα χρηματιστήρια στο εξωτερικό καταρρέυουν . 

Ανεπηρέαστη δυστυχώς δεν θα μπορούσε να μείνει και η χώρα μας. 

«Μίνι κραχ» σήμερα στα Χρηματιστήρια – Δυσοίωνες προβλέψεις 

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός Κίνας είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 420 δισεκ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών σήμερα, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού εν μέσω φόβων για μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. 

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά κατά 4,2% με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη. 

Η νεοκλασική θεωρία και ο καπιταλισμός καζίνο

Ούτε η εξυπνάδα, ούτε η εργατικότητα επεξηγούν το γιατί κάποιος είναι πλούσιος ή φτωχός – αλλά, αντίθετα, η κληρονομική προέλευση, γεγονός που σημαίνει πως τα παιδιά των φτωχών εργαζομένων έχουν πολύ σπάνια ευκαιρίες για να ξεφύγουν από τη μοίρα τους.
“Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα δύσκολα μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον τρόπο που θέλουμε να τα δούμε…. Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» δεν είναι σύμφυτη στον ίδιο τον καπιταλισμό (ο καπιταλισμός δεν είναι συνώνυμο της ελεύθερης αγοράς). 

Είναι η δυναμική της κοινωνίας, στα χέρια μίας καπιταλιστικής ελίτ – μίας ομάδας δηλαδή, στην οποία ανήκουν οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από τα προσόντα της διάνοιας και της θέλησης άνω του κανονικού. 

Έτσι η ιστορία – για την ακρίβεια, η ιστορία ως μέσο καταγραφής των αλλαγών και των εξελίξεων – είναι η ιστορία της επίδρασης των ελίτ, επάνω στην αδρανή μάζα της κοινωνίας” (J. Schumpeter).

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1

24 Φεβ 2020

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία

Πηγή : Ι. Μάζης : Η Τουρκική στρατηγική προκλήσεων και η Ελληνική "φιλολογία" περί Χάγης

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον 98.4 ανέπτυξε όλο το φάσμα της στρατηγικής προκλήσεων από την Τουρκία, την ώρα που στην Ελλάδα ανεξήγητα όπως είπε, επίσημα πολιτικοί αναπτύσσουν μια αδιέξοδη "φιλολογία" υποχωρητικότητας με θεωρίες περί "Χάγης". 

Οι προκλήσεις φτάνουν είπε, μέχρι την Θράκη, αναφερόμενος σε δηλώσεις και φωτογραφίες του Δημάρχου Ιάσμου, για τον οποίο τόνισε , πως "είναι απορίας άξιο ότι τα λέει και τα κάνει όλα αυτά , χωρίς φόβο ότι θα πάθει τίποτα".