MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ακτινογραφία της νέας Κομισιόν υπό το φως της Έκθεσης Ντράγκι-Νότης Μαριάς

Γράφει ο
Νότης Μαριάς
Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
πρώην ευρωβουλευτής
notismarias@gmail.com 
 
Ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ως γνωστόν στις 18 Ιουλίου 2024 έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για πενταετή θητεία από 1/1/2025. Ψηφίστηκε δε ως Πρόεδρος της Κομισιόν με την σημαντική πλειοψηφία των 401 ευρωβουλευτών που ψήφισαν υπέρ της έναντι 284 κατά (www.capital.gr 18/7/2024). Πολιτικά την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν υποστήριξαν ανοικτά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (S&D), οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.
 

Έκθεση Ντράγκι, η αυτοκτονική Ευρώπη και το ελληνικό χρέος που θεριεύει! Νίκος Στραβελάκης

Η «πολεμική οικονομία» της Ευρώπης περιγράφεται στην περιβόητη «έκθεση Ντράγκι», την οποία μας αναλύει ο
καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Νίκος Στραβελάκης. Τι επιδιώκουν οι ηγέτες της ΕΕ με την «πολεμική εμμονή τους»; Μάλλον να εξυπηρετήσουν λίγα αλλά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα κερδίσουν πάρα πολλά από το «αλισβερίσι» οπλικών συστημάτων που ήδη έχει αρχίσει.