MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ανατροπή: Περίεργα πράγματα στην Βουλή - Βρήκαν μία ψήφο ακόμη για να δημιουργήσουν «ουδετερόθρησκο» κράτος!

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Βουλή καθώς βρέθηκε ξαφνικά μία ακόμη ψήφος με συνέπεια να περάσει με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων το άρθρο 3 που καταργεί την χριστιανικό ορθόδοξο χαρακτήρα της χώρας και φέρνει «ουδετερόθρησκο» κράτος.

Πιο αναλυτικά, με 151 ψήφους υπέρ πέρασε τελικά το άρθρο 3, παρ. 1 στην ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι αρχικά είχε γίνει λάθος στην καταμέτρηση γι’ αυτό και υπήρξε σύγχυση και η εντύπωση ότι το άρθρο που αφορά τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας είχε «κοπεί» από τη διαδικασία της αναθεώρησης με 150 ψήφους.
Ετσι, θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στον πλανήτη

Η διεθνής οικονομία είναι αντιμέτωπη με ένα τριπλό πρόβλημα, το οποίο αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει συνθήκες παγκοσμίου κραχ, από κάποιον μαύρο κύκνο που θα εμφανισθεί εκεί που δεν τον περιμένουμε – ενώ η χώρα μας είναι περισσότερο ανοχύρωτη και απροστάτευτη από ποτέ.

Ανάλυση

Όπως έχουμε αναφέρει ο «εμπαιγμός» της Κομισιόν συνεχίζεται, με τον ισχυρισμό πως πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει – όταν ακόμη και ο πιο ανόητος γνωρίζει πως με πρωτογενές πλεόνασμα +3,5% και με κατεστραμμένη οικονομία, είναι αδύνατον να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις. Η αιτία μεταξύ άλλων είναι ότι, οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν απολύτως τίποτα, όταν η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση, ενώ δεν βλέπουν καμία προοπτική για το μέλλον τους – σημειώνοντας επί πλέον πως η έννοια «μεταρρυθμίσεις» θεωρείται γενικώς ασαφής. Άλλωστε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει αναφέρει στο παρελθόν πολύ σωστά τα εξής:

Αυξήσεις - «φωτιά» στους φόρους για σπίτια και αυτοκίνητα

Τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν υπέρμετρα υψηλούς φόρους αντιμετωπίζουν και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία πραγματικά εισοδήματα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) θα προσδιορίσει τα φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα πραγματικά, καθώς θα εφαρμόσει και φέτος τις απεχθείς διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε) για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αν οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψουν λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων τότε θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με βάση τα πολύ πιο υψηλά τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να υπερφοροληγηθούν.