Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Βουλή καθώς βρέθηκε ξαφνικά μία ακόμη ψήφος με συνέπεια να περάσει με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων το άρθρο 3 που καταργεί την χριστιανικό ορθόδοξο χαρακτήρα της χώρας και φέρνει «ουδετερόθρησκο» κράτος.
Πιο αναλυτικά, με 151 ψήφους υπέρ πέρασε τελικά το άρθρο 3, παρ. 1 στην ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι αρχικά είχε γίνει λάθος στην καταμέτρηση γι’ αυτό και υπήρξε σύγχυση και η εντύπωση ότι το άρθρο που αφορά τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας είχε «κοπεί» από τη διαδικασία της αναθεώρησης με 150 ψήφους.
Ετσι, θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.
Με 151 ψήφους πέρασαν και οι αλλαγές στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους. Η ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 3 συγκέντρωσε 153 ψήφους.
H πρώτη "βόμβα" για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έσκασε στη Βουλή με ήττα ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα παραμένει χριστιανική ορθόδοξη χώρα καθώς το άρθρο 3 που αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασε. Ετσι, δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος.
Το άρθρο 3,1 που αφορούσε τις βασικές προβλέψεις περί θρησκείας, συγκέντρωσε 150 ψήφους.
Ακόμη δεν είναι γνωστό πώς ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο η Νίνα Κασιμάτη της Β' Πειραιώς καταψήφισε και το συγκεκριμένο άρθρο.
Κατά ψήφισε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ο οποίος το είχε προαναγγείλει με επιστολή του) και κατά πληροφορίες και η βουλευτής Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά.
Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 3 έχουν ψηφίσει πάντως οι 3 βουλευτές από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης), ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο ανεξάρτητος Σπ. Δανέλλης, η ανεξάρτητη Κ. Παπακώστα και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ.
Το άρθρο 3 παρ. 3 αφορά στην κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα νέα ελληνικά, μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές. Πρόκειται για 18 από τους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Όπως είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος θα ψήφιζε μόνο ένας ώστε να φανεί πως τάσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα σε κάθε μια από τις προτάσεις και οι υπόλοιποι θα απέχουν για να μην σχηματιστεί ο αριθμός 180 σε καμία πρόταση ώστε να μην δοθεί λευκή επιταγή στην πλειοψηφία της αναθεωρητέας Βουλής. Έτσι ψήφισε από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Οι υπόλοιποι βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας είναι: Πάνος Καμμένος, Βασίλης Λεβέντης, Μάριος Γεωργιάδης, Δημήτρης Καβαδέλλας, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (δηλαδή όλοι της Ενωσης Κεντρώων πλην Γιάννη Σαρίδη) καθώς και οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Γιώργος Κασαπίδης.
Τι είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Το άρθρο 3 αφορά στους σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει με το «ουδετερόθρησκο», με την κατοχύρωση δηλαδή, της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».
Επίσης καταργείται η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει επίσης αλλαγές στις προβλέψεις για την ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ώστε να γίνονται με πολιτικό όρκο, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Επίσης είχαν προταθεί αλλαγές στο όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών ώστε να δίνουν πολιτικό όρκο.
Το άρθρο 3 παραμένει ως έχει και προβλέπει:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Πηγή : https://www.pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου