MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

75 χρόνια από την εξέγερση της Βαρσοβίας

Ένα χρόνο μετά την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας ακολούθησε την 1η Αυγούστου του 1944 η εξέγερση 53.000 Πολωνών που θέλησαν να αποτινάξουν τον ναζιστικό ζυγό.

Οι ναζί απάντησαν με περίπου 200.000 νεκρούς.

Λίγους μήνες πριν εισέλθει θριαμβευτικά ο Κόκκινος Στρατός στην Βαρσοβία, περίπου 53.000 εξεγέρθηκαν την 1η Αυγούστου του 1944 κατά των ναζί με την ελπίδα ότι θα κατάφερναν να τους διώξουν μια ώρα αρχύτερα από την Πολωνία. Η εξέγερση έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση των Πολωνών ως σύμβολο μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Πολωνίας.

Η Γερμανία ζητά συγγνώμη για τα εγκλήματα πολέμου στην Πολωνία αλλά αρνείται αποζημιώσεις

( John.k : Επειδή μας έχουν πρήξει οι πολιτικοί «μας» , «το κράτος έχει συνέχεια… και …. οι υπογραφές πρέπει να τηρούνται» …. Μόνο στην Γερμανία όπως φαίνεται το κράτος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , και καμιά υπογραφή δεν τηρείτε ….. Κοροϊδεύουν την κοινωνία οι Γερμανοί και δεν τους περνάει καμία κυβέρνηση από το  δικαστήριο της Χάγης , γιατί όπως όλα δείχνουν …. οι Γερμανοί έχασαν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο παντού , εκτός από την Ελλάδα στην οποία κέρδισαν …… λόγο των δωσίλογών κυβερνήσεων που έχουν επιβάλει. )

Η Γερμανία ζήτησε από την Πολωνία να συγχωρήσει τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά την ίδια στιγμή απέκλεισε πιθανές γερμανικές αποζημιώσεις.

Συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση που σημάδεψε την 75η επέτειο της εξέγερσης της Βαρσοβίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας αναγνώρισε την ηθική ευθύνη της χώρας του για τις ναζιστικές βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά απέκλεισε τις οικονομικές αποζημιώσεις.

Οριστικό τέλος εποχής

Δυστυχώς το σύστημα της μεικτής οικονομίας και η σοσιαλδημοκρατία έχουν υποχωρήσει πλέον σε ολόκληρη τη Δύση. Τα κόμματα δε που τον συναποτελούν έχουν χάσει εντελώς τον προσανατολισμό τους – οπότε εύλογα αναφέρεται κανείς σε μία «κεντροαριστερή τραγωδία», χωρίς καμία κατεύθυνση και χωρίς πυξίδα. Εν τούτοις, φαίνεται επίσης πως ο ακραίος φιλελευθερισμός διανύει τα τελευταία του στάδια, έχοντας φτάσει τα παγκόσμια χρέη στα ύψη και τη μη ισορροπημένη αναδιανομή των εισοδημάτων στο ζενίθ ενώ έχουν δημιουργηθεί δεκάδες φούσκες στον πλανήτη – οπότε δεν θα καθυστερήσει πολύ ακόμη η παταγώδης κατάρρευση του. Το θέμα λοιπόν είναι από ποιό σύστημα θα αντικατασταθούν τα δύο προηγούμενα – καθώς επίσης τι θα μεσολαβήσει, αφού δεν προβλέπεται ένα νέο New Deal.

Ραδιενεργό νέφος σκέπασε την Ευρώπη το 2017 – Τι συνέβη με την Ελλάδα

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ένα ραδιενεργό σύννεφο σκέπασε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας την μεγαλύτερη διαρροή ραδιενεργού υλικού από το 2011 και τη Φουκουσίμα.

Ωστόσο, η πηγή του μέχρι προσφάτως, είχε βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαράθεσης.
Σύμφωνα, ωστόσο, με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα και δημοσιεύθηκε από το Proceedings of the National Academy of Sciences, το ραδιενεργό σύννεφο προήλθε από τη νότια Ρωσία και πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο στα Ουράλια όρη. 

Sinn: Η νομισματική πολιτική του Draghi θα καταστρέψει την οικονομία της Ευρωζώνης

Αντίθετος με τις προθέσεις της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων και νέο QE o πρώην επικεφαλής του Ifo, Hans-Werner Sinn

Σφοδρή επίθεση ενάντια στην ΕΚΤ και τον Mario Draghi, αναφορικά με την πρόθεση του απερχόμενου προέδρου της τράπεζας, να εφαρμόσει μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, με πιθανή μείωση επιτοκίων και επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εξαπολύει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Hans-Werner Sinn.

Ο πρώην επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo και νυν καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, υποστηρίζει ότι με την πολιτική του ο Mario Draghi θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Sinn «οι προσδοκίες - και, για πολλούς οικονομολόγους, μάλλον κακές - έχουν επιβεβαιωθεί: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διογκώσει την ευρωζώνη.