MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η μοναδική περίπτωση ακύρωσης του και η τουρκική “χρησικτησία” στην Κύπρο-Δρ Δ.Σταθακόπουλος

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 

Λιβύη – Τουρκία – Ελλάδα

Από τις 27.11.2019 που υπεγράφη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο – το οποίο φέρει στοιχεία ανυπόστατου και ακυρότητας – το χαρακτήρισα πρωτίστως ακυρώσιμο, θεωρώντας πως θα είναι άκυρο “από και δια” της ακυρώσεώς του , είτε από τα συμβαλλόμενα μέρη, είτε από τρίτο μέρος που έχει έννομο συμφέρον ( πχ Ελλάδα), ενώπιον αρμοδίου εθνικού ή διεθνούς οργάνου . Όσο αυτό δεν συμβαίνει, το μνημόνιο παράγει αποτελέσματα.
 
Η Τουρκία αφενός διατήρησε στενές διπλωματικές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Λιβύης ( πλην Χαφτάρ ), όπως και οι περισσότερες χώρες , αφετέρου είχε και έχει ” ειρηνευτικά ” στρατεύματα στη χώρα, με πιθανολόγηση βάσεως.
 

«Η τελευταία μάχη της Κατοχής» ,γιατί «το παρόν δεν είναι αυτόνομο»-Βλάσης Αγτζίδης

«Το παρόν δεν είναι αυτόνομο» μας υπενθυμίζει ο διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικές Σχολής του ΑΠΘ, Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος μιλά στο militaire channel για το βιβλίο του πατέρα του Ανδρέα Αγτζίδη. Βιβλίο που εκδόθηκε μετά από το θάνατο του κι έχει να κάνει με ένα ιστορικό γεγονός το οποίο έζησε. Ήταν η τελευταία μάχη της Κατοχής.
 
Η Μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου του 1944 υπήρξε μια από τις πλέον αιματηρές συγκρούσεις στο τέλος της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής και μια από τις πλέον άγνωστες και αδιερεύνητες. Άφησε ως κληρονομιά τον απόλυτο διχασμό, που σε τοπικό επίπεδο «ξεπεράστηκε» με τη σιωπή και τους μονολόγους των πολιτικών επιγόνων των πρωταγωνιστών.
 

Νέος «Αττίλας» στην Κύπρο – Δύναμη ΟΗΕ: «Είναι ελληνικό έδαφος» – Τουρκοκύπριος δήμαρχος: «Αυτό είναι τουρκικό έδαφος»

«Αν δεν φύγουν τα οχήματά σας θα τα συντρίψουμε»
 
Σε νέο “Αττίλα” εξελίσσονται τα γεγονότα στην Πύλα καθώς οι νέες προκλητικές τοποθετήσεις από την τουρκική πλευρά για τα επεισόδια της Παρασκευής, με τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δείχνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός υφαρπαγής εκ νέου εδάφους της Κύπρου.
 
Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του δημάρχου του κατεχόμενου οικισμού Πέργαμος, στη επαρχία της Λάρνακας, ο οποίος κατηγόρησε την πλευρά των Ελληνοκυπρίων για όσα έγιναν και περιέγραψε τις συνομιλίες με τα μέλη της δύναμης του ΟΗΕ πριν αναλάβουν δράση οι μπουλντόζες των Τουρκοκυπρίων.