MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Η διακήρυξη των Αθηνών και η «Γαλάζια Πατρίδα»

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε στην «ανυποχώρητη αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την προστασία της “Γαλάζιας” και “Εναέριας Πατρίδας μας”»
 
Στις 7 Δεκεμβρίου του 2023 ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».
 

ΕΕ και αμερικανικό LNG – Εδώ υψηλές τιμές και χρωματιστά τιμολόγια!

Τόσο οι μακροοικονομικοί δείκτες, όσο και το διεθνές εμπόριο, έχουν δεχτεί μεγάλες μεταβολές την περίοδο Οκτωβρίου 2022-Οκτωβρίου 2023. Τον Οκτώβριο ουσιαστικά ξεκινά η χειμερινή ενεργειακή περίοδος, όπου το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), έχει καταστεί την τελευταία πενταετία δείκτης γεωπολιτικής δύναμης και άσκησης διεθνούς επιρροής. Φέτος άλλαξαν πολλά στην αγορά μετά την κρίση που άρχισε το 2020 με το αμερικανικό LNG να κυριαρχεί στην ΕΕ.
 
Ας καταρρίψουμε με βάση επίσημα στοιχεία ορισμένους μύθους που επικρατούν στην αγορά. Παραθέτουμε πίνακα από τον Φεβρουάριο 2016, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων του LNG, ως και την λήξη του εμπορικού έτους, που είναι ο Οκτώβριος, μιας και τότε ξεκινά η χειμερινή περίοδος. Ο πίνακας δείχνει ποιες χώρες αγοράζουν και πόσο αμερικανικό LNG.