MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ντροπή!

Φαίνεται πως επιδιώκεται η γενικότερη απαξίωση του ΔΕΔΔΗΕ, ενδεχομένως για να παραχωρηθεί έναντι «πινακίου φακής» σε ξένους, Ιταλούς ή άλλους, που γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του – ακριβώς όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ, την οποία ο αρμόδιος υπουργός απαξιώνει όπου και όπως μπορεί, χωρίς να του γίνεται καμία απολύτως παρατήρηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Προφανώς δε θα ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες για άλλες εταιρείες, με στόχο τη χειραγώγηση των Ελλήνων – έτσι ώστε να μην αντιταχθούν στις ιδιωτικοποιήσεις σε εξευτελιστικές τιμές που στην ουσία είναι κρατικοποιήσεις από άλλες χώρες.

Η δυναστεία του χρήματος και οι μύθοι της

Η εντύπωση πως τα επιτόκια δανεισμού εξαρτώνται από τη ζήτηση και την προσφορά στις χρηματαγορές, είναι απολύτως εσφαλμένη – αφού στον πραγματικό κόσμο τα επιτόκια καθορίζονται από τις κεντρικές τράπεζες και όχι από την ελεύθερη αγορά. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο από την πτώση των δεκαετών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, μετά την επέμβαση της ΕΚΤ το 2012 – η οποία συνεχίζεται έκτοτε ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται χαμηλά ακόμη και τα επιτόκια χρεοκοπημένων κρατών, όπως της Ελλάδας ή να διαπραγματεύονται πολλά άλλα με αρνητικά επιτόκια (πάνω από 17 τρις $). Ποιός αλήθεια θα δάνειζε χρήματα πληρώνοντας τόκο αντί να εισπράττει; Κανένας, ενώ οι επενδυτές που το κάνουν σήμερα προσδοκούν κέρδος από την ακόμη μεγαλύτερη πτώση των επιτοκίων εάν προλάβουν να τα πουλήσουν – κάτι που εάν ή καλύτερα όταν σταματήσει κάποια στιγμή, θα προκαλέσει ένα παγκόσμιο κραχ τεραστίων διαστάσεων.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM New York με τον Δ. Φιλιππίδη

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM New York με τον Δ. Φιλιππίδη

Μέρος 1 & 2  

16 Σεπ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία, Κοιτάσματα

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ οι 59 ΜΚΟ που «συνεισφέρουν στο προσφυγικό…»

Ιδού ο πλήρης κατάλογος όλων των ΜΚΟ που συνεισφέρουν στο προσφυγικό κι αναγνωρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται καθεμιά.

Πρόκειται για 47 ΜΚΟ, ένα διεθνή φορέα με αντικείμενο τον επαναπατρισμό των μεταναστών και 10 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Αναλυτικά ο κατάλογος των 59 ΜΚΟ, φορέων και διεθνών κι ελληνικών οργανώσεων είναι ο εξής: 

FT: Η πικρή αλήθεια για τη Γερμανία και το ευρώ

Η χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις που έχει ανάγκη η Ευρώπη και γιατί το Βερολίνο… δεν θα την αδράξει. Τι δεν είπαν οι πολιτικοί στους γερμανούς ψηφοφόρους και γιατί δεν αρκεί η ΕΚΤ για να αλλάξει πορεία η Ευρ. Ενωση.

Financial Times

Την περασμένη εβδομάδα ευρωπαίοι πολιτικοί συγκεντρώθηκαν στις ακτές της λίμνης Κόμο για το φόρουμ Ambrosetti. Ακουσα τρία πράγματα. Η κάμψη στην οικονομία της ευρωζώνης δείχνει ως πρελούδιο ύφεσης. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως ζωτικής σημασίας, αλλά ανεπαρκές διορθωτικό μέτρο. Και η Γερμανία θα περιμένει μέχρι να είναι πολύ αργά πριν προσφέρει μετρήσιμη δημοσιονομική τόνωση. Το Brexit είναι δευτερεύον θέμα, παρ’ όλα αυτά ανεπιθύμητο δεδομένων των σύννεφων πάνω από την οικονομία.