MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Η “Γαλάζια Πατρίδα” μετατρέπει ελληνική ΑΟΖ σε τουρκικό “γαλάζιο έδαφος”

Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αρκετές παθογένειες, αλλά μια σημαντική, αν και σχετικά παραγνωρισμένη, είναι ο επαρχιωτισμός της. Το ότι δηλαδή λειτουργεί μέσα στο στενό πλαίσιο της γεωπολιτικής “γειτονιάς”, σχεδόν αδιαφορώντας για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, το διεθνές σύστημα είναι ένα και ενιαίο και ό,τι συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου ασκεί επιδράσεις στο σύνολο. Ο λόγος για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, την ΑΟΖ και την τάση μετατροπής της σε “γαλάζιο έδαφος”.
 
Πρόκειται για μία τάση, η οποία μας αφορά άμεσα, αφού συνδέεται με την τουρκική “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία ουσιαστικά επιδιώκει να καταργήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, μη αναγνωρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ. Το πρόσφατο περιστατικό στην Κάσο, όπως και παλαιότερα στο Καστελόριζο είναι άκρως ενδεικτικά των επιδιώξεων της Άγκυρας, η οποία έχει κατανοήσει τη σημασία που έχει και σήμερα, αλλά και προοπτική η έννοια της ΑΟΖ και ειδικότερα η τάση να μετεξελιχθεί σε “γαλάζιο έδαφος”.
 

Ο Έλληνας είναι επισήμως ο φτωχότερος εργαζόμενος στην ΕΕ: Μία ακόμα μεγάλη αποτυχία του Κ.Χατζηδάκη

Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι ανύπαρκτη
 
Η Ελλάδα είναι στη τελευταία θέση στην ΕΕ, πιο χαμηλά ακόμα και από την Βουλγαρία, σε ότι αφορά την αγοραστική των πολιτών της με βάση πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ.
 
Αυτό βέβαια αποτελεί προσωπική αποτυχία του Κ.Χατζηδάκη και του επιτελείου του αφού αυτός είναι ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.
 
Γιατί είναι διαφορετικό να αναφέρει κάποιος το μέσο ημερομίσθιο στην Ελλάδα ως έναν αριθμό και ο εντελώς διαφορετικό ο αριθμός αυτός να εκφράζεται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.
 

Politico: Ελλάδα, η χώρα που αφήνει ανθρώπους να γλιτώνουν από τη Δικαιοσύνη

Ανάλυση-μαχαιριά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αιχμή στο έγκλημα των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ναυάγιο της Πύλου.
 
«Συγκάλυψη, κακοστημένες έρευνες και ένα γενικότερο αίσθημα ατιμωρησίας βαράνε καμπανάκια». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, στο οποίο καταγράφονται τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ζητήματα κράτους Δικαίου με τη διαπίστωση ότι «στη χώρα που είναι διάσημη πως εφηύρε τη Δημοκρατία υπάρχει μια αίσθηση φθοράς».