MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Η ρευστότητα παραμένει κρίσιμος παράγοντας για τις ελληνικές τράπεζες, είχαν έλλειμμα 15,7 δισ το 2018

Ελλειμμα 15,7 δισ. ευρώ το 2018 λέει η ΕΒΑ - Βελτιώθηκε η κατάσταση το 2019 

To πρόβλημα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες με στοιχεία στο τέλος του 2018 παρέμεινε ως ένα από τα βασικότερα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με την έκθεση της ΕΒΑ για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά τις επιταγές της Βασιλείας ΙΙΙ. 

Ωστόσο μέσα στον 2019 και ενώ δεν υπάρχει απογραφή της πλήρους εικόνας το πρόβλημα για κάποιες τράπεζες παρουσίασε σημαντικότατη βελτίωση.

Η έκθεση της EBA κατέγραψε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχισαν να βελτιώνουν τη συμμόρφωσή τους με το δείκτη LCR (το δείκτη κάλυψης ρευστότητας) με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2018

Η ηθική στην αντιμετώπιση του χρέους

Η συνδιοίκηση στον δημόσιο τομέα μεταξύ συνδικαλιστών και κομματικών παραγόντων οδήγησε στα κεκτημένα και στις παροχές ελέω συμφωνιών που δεν είχαν καμία σχέση με την παραγωγικότητα και με τις δομές του παραγωγικού ιστού της χώρας. Άρα η διόγκωση του χρέους παρουσιάζει οφέλη για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών τα οποία οφέλη γίνονται μεγαλύτερα όσο η δύναμη αυτών των ομάδων επικρατούσε της νομιμότητας και του κοινού συμφέροντος. Συμπερασματικά ο κάθε τρόπος αντιμετώπισης του χρέους παρουσιάζει και ηθικά εκτοπίσματα αλλά και τα ηθικά κενά.

Την απόλυτη ηθική μπορούμε να την βρούμε μόνο με έναν τρόπο, μόνο όταν δεν θα παράγουμε ως κοινωνία και ως άτομα χρέη. Μόνο τότε δεν θα μπαίνουμε σε ηθικά διλήμματα και μόνο τότε θα μπορούμε να δίνουμε στις επόμενες γενιές τον αέρα της ελευθερίας που απαιτείται για να ζουν χωρίς δεσμεύσεις

Η ενεργειακή απονεύρωση της Ελλάδας

Το άκρον άωτο της ανοησίας είναι οι αναφορές στην πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το 35,5% των κερδοφόρων ΕΛΠΕ – εισπράττοντας ένα ποσόν της τάξης των 650 εκ. €. Εν προκειμένω ο αρμόδιος υπουργός δεν φαινόταν να καταλαβαίνει το αυτονόητο: το ότι δηλαδή εάν πουληθούν τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν σε κάποιες εξορύξεις και που έχουν αντίστοιχα δικαιώματα, καθώς επίσης το 35% της ΔΕΠΑ, η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον καμία δική της ενεργειακή επιχείρηση. Εκτός αυτού, επειδή ανήκουν στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, τα έσοδα από την πώληση θα μεταφερθούν στους δανειστές – ενώ το κράτος θα χάσει τα μερίσματα που εισπράττει ως ιδιοκτήτης, οπότε θα πρέπει να τα αναπληρώσει με φόρους. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο από την κυβέρνηση – αφού αυτή πούλησε μέρος του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους (οπότε δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για το ξεπούλημα του υπολοίπου ή/και του ΔΕΔΔΗΕ), τη ΔΕΣΦΑ σε κερδοσκοπικές εταιρίες, τα αεροδρόμια στους Γερμανούς, τους σιδηροδρόμους στους Ιταλούς κοκ.

ΔΕΝ υπάρχει κλιματική αλλαγή… Σκοπιμότητες πολιτικές λένε επιστήμονες

Ομάδα 500 διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο με επικεφαλής τον συνιδρυτή

του CLINTEL Guus Berkhout, 

απέστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με την οποία του δηλώνουν ότι η «ακολουθούμενη κλιματική πολιτική άσκοπα και θανάσιμα υπονομεύει το οικονομικό σύστημα και θέτει σε κίνδυνο ζωές στερώντας τους την πρόσβαση σε φτηνή ηλεκτρική ενέργεια»…