MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Κυβερνητικό «Βατερλώ» σε οικονομία & πανδημία: Αυτή είναι η αληθινή εικόνα που αποτυπώνεται σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

«Μαγική εικόνα» αποδεικνύονται οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται σε φιλοκυβερνητικά Μέσα αναφορικά με την αποδοχή της κυβέρνησης, την επίδοση της οικονομίας και των απαγορεύσεων κατά της πανδημίας από τους πολίτες όπως αποδεικνύει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

 
Η εικόνα δείχνει μία κοινωνία είναι έτοιμη να εκραγεί και απορρίπτει σχεδόν συνολικά τις κυβερνητικές πολιτικές, ακόμα και γι' αυτές που η κυβέρνηση «κομπάζει» συνεχώς, όπως η -δήθεν- μείωση της γραφειοκρατίας.

Ιδού τα βασικά αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου το οποίο δείχνει την πραγματική εικόνα της κυβερνητικής αποδοχής:

Τελείωσε ο χρόνος του Ερντογάν: Η Τουρκία αντιμέτωπη με bank run και τραπεζική καταστροφή

«Πού πήγαν τα 165 δισ. δολάρια;»


Τη νύχτα της 13ης Απριλίου, αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία εκμεταλλεύθηκαν το σκοτάδι για να εκτελέσουν την εντολή της εισαγγελικής αρχής, αλλά ουσιαστικά της κυβέρνησης Ερντογάν, και να κατεβάσουν γιγάντια πανό που είχε κρεμάσει το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην πρόσοψη των γραφείων του. 
 
«Πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια;»


Το περιεχόμενό τους ενοχλούσε το κυβερνών κόμμα, καθώς έθεταν ένα ακανθώδες θέμα ρωτώντας «πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια;».

Σύμφωνα με την “Καθημερινή“, η ερώτηση αφορούσε τα άλλοτε συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, που έχουν κυριολεκτικά εξανεμιστεί τα δύο τελευταία χρόνια ύστερα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με στόχο τη στήριξη της τουρκικής λίρας.

Γερμανία και Τουρκία, φίλες και σύμμαχοι στις Γενοκτονίες. Η περίπτωση των Χερέρο και Νάμα

Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*


Η αναγνώριση της γενοκτονίας τω Αρμενίων από τις ΗΠΑ, με την ιστορική στιγμή, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν εκστομίζει την φράση περί γενοκτονίας , καθορίζει οριστικά και αμετάκλητα πλέον το φοβερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκε από τους Τούρκους (Οθωμανούς τότε) εναντίον ενός λαού, των Αρμενίων, είναι ιστορικό γεγονός. Τα επακόλουθα αυτής της σημαντικής αναγνώρισης θα είναι καθοριστικά για το μέλλον της Τουρκίας. Επιτέλους η ιστορική δικαιοσύνη έστω και αργά αποδίδει σε ένα λαό, καθ’ έξιν γενοκτόνο άλλων λαών, όπως Έλληνες Πόντιοι , Ασσύριοι κλπ., τον τουρκικό αυτό που ιστορικά δικαούται. Το στίγμα της γενοκτονίας λαών, που θα παραμείνει σαν ρετσινιά στις λέξεις Τούρκος και Τουρκία και έτσι η ανθρωπότητα θα τους θεωρεί διαχρονικά. 
 

Το φάντασμα του πληθωρισμού

Εάν πράγματι επαληθευθεί το σενάριο του πληθωρισμού, οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας – γεγονός που σημαίνει πως είναι έγκλημα να ξεπουλιέται σήμερα στην Ελλάδα η δημόσια περιουσία, καθώς επίσης να κατάσχεται και να πλειστηριάζεται η ιδιωτική. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα που προωθεί την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας – καθώς επίσης να επενδύει παραγωγικά τα χρήματα που δανείζεται, παύοντας την αλόγιστη σπατάλη για καταναλωτικούς σκοπούς που αυξάνει συνεχώς το δημόσιο χρέος. Μπορεί βέβαια να μειωθεί μελλοντικά το πραγματικό χρέος λόγω του πληθωρισμού, αλλά θα είναι δώρο άδωρο εάν αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του, λόγω της ανόδου των επιτοκίων – ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, με δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ της τάξης του 205%, με δανεισμό άνω του 227% του ΑΕΠ και με εξωτερικό χρέος σχεδόν 500 δις $. Απαιτείται λοιπόν μία συνετή διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας εκ μέρους της κυβέρνησης – να ενδιαφερθεί δηλαδή για το μέλλον της χώρας και των επομένων γενεών, αντί για την παραμονή της στην εξουσία εις βάρος της πλειοψηφίας των Ελλήνων.