MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Το όχι του Ερντογάν στο ΔΝΤ - Που θα βρει τα 170 δισ. δολάρια που χρειάζεται

Σάββας Καλεντερίδης

Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στο 2020

Η Τουρκία εξασφαλίζει ξένο συνάλλαγμα κυρίως από τέσσερις κλάδους: Αυτοί είναι οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι διεθνείς υπηρεσίες μεταφορών TIR και οι διεθνείς συμβάσεις του κατασκευαστικού τομέα.

Τα έσοδα σε ξένο νόμισμα από αυτούς τους τέσσερις κλάδους το 2019 ήταν:

* Εξαγωγές 171 δισεκατομμύρια 579 εκατομμύρια δολάρια,
* Τουρισμός 34 δισεκατομμύρια 520 εκατομμύρια δολάρια
* Διεθνείς συμβάσεις του κατασκευαστικού τομέα 18 δισεκατομμύρια δολάρια
* Διεθνείς υπηρεσίες logistics και οδικών μεταφορών TIR 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ψυχολογία του όχλου

Το τίμημα της ανάγκης μας να έχουμε κάποια επιτυχία, όσον αφορά τις μικρότερες απώλειες από την πανδημία σχετικά με την Ιταλία ή την Ισπανία, κυρίως όμως η κομματική εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση με την αριστοτεχνική πράγματι επικοινωνιακή της πολιτική, ίσως αποδειχθεί πανάκριβο – κάτι που φυσικά ελπίζουμε να μην επαληθευτεί. Παρά την αγάπη που έχω λοιπόν για την πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη Ελλάδα και για τους Έλληνες, ένα Έθνος με ένα θαυμαστό πολιτιστικό υπόβαθρο και με μία ιστορία χιλιάδων ετών, δεν μπορώ παρά να απογοητεύομαι όταν θριαμβολογεί για το τίποτα – όταν δεν μαθαίνει από τις οδυνηρές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, όταν οι στόχοι του είναι από ανύπαρκτοι έως μίζεροι, όταν εθελοτυφλεί και όταν επιτρέπει την πολιτική του εκμετάλλευση, από αυτούς ακριβώς που τον κατέστρεψαν. Είναι κρίμα για την Ελλάδα και για τους ικανότατους Πολίτες της να είναι ευχαριστημένοι με το τίποτα – αντί να θέτουν υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουν, αφού μπορούν.

Οι ναζιστικές μέθοδοι του επίδοξου 4ου Ράιχ

Πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι που δεν συντάσσονται με την ψυχολογία του όχλου, που επιμένουν να σκέπτονται αντιδρώντας στην αγελαία συμπεριφορά και που αναζητούν την αλήθεια – ενώ αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν επιτρέπουν τις φασιστικές μεθόδους των κυβερνήσεων, νοιώθοντας την ανάγκη να προστατεύουν το Σύνταγμα, τις ελευθερίες τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι δύσκολο όμως να πηγαίνει κανείς αντίθετα με το ρεύμα, προτείνοντας κάτι που δεν γνωρίζει τις συνέπειες – ενώ οι πράξεις συνδέονται με πιθανά λάθη, όταν η απραξία, όπως είναι το κλείδωμα μίας χώρας, δεν εμπεριέχει τέτοιου είδους κινδύνους. Εν τούτοις, το να μένει κανείς άπρακτος έχει πολλές άλλες δυσμενείς συνέπειες – ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα που στην ουσία καρκινοβατεί, με κίνδυνο να γκρεμιστεί ανά πάσα στιγμή. Είναι δε λογικό πως εάν η Ελλάδα βυθιστεί ξανά σε ύφεση, κάτι που σίγουρα θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποφύγει και για το οποίο είναι απόλυτα υπεύθυνη η κυβέρνηση,, έχοντας στην πλάτη της δέκα επώδυνα χρόνια και μία υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 35% σήμερα, συγκριτικά με άλλες χώρες, θα υποφέρει τα πάνδεινα – με δυσμενή επακόλουθα για την υγεία των Πολιτών της, για το βιοτικό τους επίπεδο που έχει ήδη καταρρεύσει, για την παιδεία, για την άμυνα κοκ. Όταν δε διαπιστώνεται πως η κυβέρνηση παίρνει δυσανάλογα μέτρα, σε σχέση με την πανδημία, παραβιάζοντας επί πλέον το Σύνταγμα και συμπεριφερόμενη στους Πολίτες σαν να είναι μικρά παιδιά, χωρίς καμία πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα, δεν μπορεί παρά να εξοργίζεται κανείς. Ελπίζουμε πάντως να μην καθυστερήσει τουλάχιστον το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας και να αποφύγουμε την καταστροφική ύφεση, στην οποία μας οδηγεί η κυβέρνηση χωρίς κανένα λόγο – απλά και μόνο για να μην αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, μεταφέροντας τες σε όλους εμάς που θα κληθούμε να πληρώσουμε ξανά ένα πανάκριβο τίμημα. 

Οι σοβαρές χώρες αποσύρουν τα lockdowns – Η Ελλάδα άμεσα να ανακοινώσει «opening up Greece Again» - Οι νεκροί μόλις 0,0013% του πληθυσμού

Η Ελλάδα επίσης θα πρέπει να τελειώνει άμεσα με τα απαράδεκτα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και όλες αυτές τις σαθρές έως γελοίες στρατηγικές που έχουν κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του. 


Οι σοβαρές χώρες οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, ακόμη και οι χώρες που επλήγησαν βάναυσα όπως Ιταλία και Ισπανία αποσύρουν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού. 

Αποσύρουν τα απαράδεκτα lockdowns, κατανοούν ότι υπάρχει μια ακραία υπερβολή μεταξύ του κορωνοιού που έπληξε την παγκόσμια κοινωνία, των θανάτων που δυστυχώς υπήρξαν και των μέτρων που ελήφθησαν.