MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤΟ αθώωνει τον Ερντογάν για τις προκλήσεις σε Αιγαίο-Κύπρο – «Γνωρίζαμε για την εισβολή στη Συρία»

Nέο σοκ από το ΝΑΤΟ, που στην ουσία κάνει την… πάπια στις τουρκικές προκλήσεις και προκαλεί προβληματισμό για τις προθέσεις της Συμμαχίας σε περίπτωση κρίσης. 

Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν αποτελεί οργανισμό έκφρασης νομικών εκτιμήσεων, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επισημαίνει ότι η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα συνεχιστεί. Επίσης, τονίζει ότι όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, πριν αυτή εκδηλωθεί την περασμένη Τετάρτη. 

Οι 6 κανόνες της Ρεαλιστικής πολιτικής: Η θεωρία του Χανς Μόργκενθαου

Γράφει ο Μάριος Νοβακόπουλος,
διεθνολόγος
mnovakopoulos.blogspot.gr

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, η Ρεαλιστική σχολή των διεθνών σχέσεων έκανε τα πρώτα της βήματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλέποντας πίσω της την ανείπωτη καταστροφή και μπροστά της την προοπτική του πυρηνικού ολέθρου, η θεωρία αυτή θέλησε να αποκαταστήσει στον «θρόνο» τους τις πολιτικές αρετές της συνέσεως και του πραγματισμού, μακρά από ότι εκείνη έβλεπε ως την απερίσκεπτη αισιοδοξία του Μεσοπολέμου.

Εάν στους προδρόμους, τους «κλασσικούς» του Ρεαλισμού κατατάξαμε τον αρχαίο ημών Θουκυδίδη, τον Μακιαβέλι και τον Χομπς, τότε θα δούμε τον αληθινό διαμορφωτή της σχολής στον Χανς Μόργκενθαου (1904-1980).

Το γεωστρατηγικό τοπίο ευνοεί τον Ερντογάν, αλλά ο χρόνος δουλεύει εναντίον του

Για να κατανοηθούν οι κινήσεις της Άγκυρας όλο αυτό το διάστημα, πρέπει να ληφθεί υπόψη δύο παράγοντες: Πρώτον, ότι το γεωστρατηγικό τοπίο αφήνει χώρο στην επιθετικότητά του. Δεύτερον, ότι --ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016-- ο Ερντογάν θεώρησε ότι στο πλαίσιο της κυοφορούμενης νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή μεθοδεύεται και ο δυνάμει ακρωτηριασμός της Τουρκίας.

Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε, πως το Κουρδικό Ζήτημα έχει για τα καλά μπει στη γεωπολιτική ατζέντα και είναι μάλλον απίθανο να διαγραφεί. Το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ της ίδρυσης και αναγνώρισης κουρδικού κράτους είναι μία ένδειξη και για τον προσανατολισμό του αμερικανικού βαθέος κράτους. Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να αντιστέκεται, αλλά δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα.

Η ιδιωτικοποίηση των φυλακών

Το 8,41% των φυλακισμένων στις Η.Π.Α. στεγάζεται σε ιδιωτικές φυλακές – όπου ενώ χρονολογούνται από την εποχή της αποικιοκρατίας, οι σύγχρονες ιδιωτικοποιημένες εμφανίσθηκαν τη δεκαετία του 1980, με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα από τον Reagan και τη Σχολή του Σικάγο. Η υποχρεωτική και μη αμειβόμενη εργασία στις φυλακές δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα των Η.Π.Α. – παρά το ότι αρκετοί ισχυρίζονται πως αποτελεί συνέχεια της δουλείας. Εν τούτοις οι κρατούμενοι αμείβονται, με ποσά όμως μεταξύ 0,12 $ και 0,40 $ την ώρα – ενώ ως σύνολο αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα εργατικού δυναμικού στον πλανήτη. Ο κατάλογος τώρα των επιχειρήσεων με σημαντική παρουσία, όσον αφορά την εργασία στις φυλακές, συμπεριλαμβάνει πολλά δημοφιλή ονόματα – όπως τις Whole Foods, Target, Starbucks, Victoria’s Secret, Mc Donald’s, IBM, Honda, Texas Instruments, Boeing, Intel. AT$T, BO, Wal-Mart, Nordstrom, Aram ark και Sprint

Άγγελος Συρίγος: Αποφασισμένη η Τουρκία να δράσει και στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος επισημαίνει ότι στο «τεμάχιο 7» η Τουρκία δοκιμάζει τα όριά της, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην περιοχή της Κύπρου. Ταυτόχρονα τονίζει ότι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου που θα συναντηθούν Τραμπ-Ερντογάν η Άγκυρα θα πρέπει να έχει επιτύχει αποφασιστικές στρατιωτικές νίκες.

«Η Άγκυρα είναι εξ ίσου αποφασισμένη να δράσει και στη Συρία και στην ανατολική Μεσόγειο. Στο τεμάχιο 7 η Τουρκία δοκιμάζει τα όριά της», τονίζει με συνέντευξή του στο Νews 24/7 ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, Άγγελος Συρίγος. «Η εκτίμησή μου είναι ότι η Γαλλία θα αντιδράσει αργά ή γρήγορα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει κάνει κάποια κίνηση. Θα σημαίνει αυτό θερμό επεισόδιο;