MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Ο αχαλίνωτος καπιταλισμός

Η οικονομία της αγοράς, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που επικρατεί στη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά μεγάλες ανισορροπίες, όσον αφορά τον πλούτο, την ιδιοκτησία, την πολιτική δύναμη και τις δυνατότητες των Πολιτών – ενώ αύξησε υπέρογκα τα χρέη της μεσαίας και κατώτερης εισοδηματικής τάξης, καθώς επίσης των κρατών, με πιθανότερο ενδεχόμενο την αυτοκαταστροφή του.

Ανάλυση 

Ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος να καταρρεύσει χωρίς ανάπτυξη, ενώ η ανάπτυξη είναι αδύνατη με τα χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, στη στρατόσφαιρα – καθώς επίσης με μία τόσο πολύ μη ισορροπημένη αναδιανομή εισοδημάτων, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που επικρατούσε πριν το κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση. Όλο και πιο πολλοί δε κατηγορούν την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών (QE) – τεκμηριώνοντας πως έχει αυξήσει ακόμη πιο πολύ τις εισοδηματικές ανισορροπίες, καθιστώντας τους πλούσιους πλουσιότερους (1%) και τους φτωχούς φτωχότερους. 

Θα την σώσει ο Αλλάχ; Καταποντισμός της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα κάτω από το όριο των 6 λιρών ανά δολάριο, καθώς οι χρηματιστές προετοιμάζονται για την προοπτική μίας παρατεταμένης πολιτικής αναταραχής και η κάμψη των παγκόσμιων αγορών ενίσχυσε την πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, μεταδίδει το Bloomberg.

Μάζης: Οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων, στην κρίση της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην ανάλυση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη στον 98.4.

Εκτιμά ότι η ένταση θα συνεχιστεί από τη Γείτονα λόγω των εκλογών και εφιστά την προσοχή και την ψυχραιμία της Ελληνικής πλευράς. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία εκβιάζει για να έχει ρόλο στα ενεργειακά την ώρα που τα συμφέροντα των μεγάλων παικτών ισχύος την οδηγούν σε επικίνδυνα διλλήματα.

Σαρώνει το νέο κόμμα του Ναιτζελ Φάρατζ υπέρ του Brexit – Πρώτο με 30%

Ο Nigel Farage έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος, καθώς οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις καταδεικνύουν, πως το κόμμα υπέρ του Brexit θα έχει μέλλον.

Το νεοσύστατο κόμμα υπέρ του Brexit του Nigel Farage βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές (26/5) αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Εργατικούς και μάλιστα με διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων.

Ψυχολογικές επιχειρήσεις: Κερδίζοντας τον πόλεμο με την επικοινωνία

Αυτό που βιώνει η παγκόσμια παγκόσμια κοινή γνώμη σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων είναι μια τεράστια ψυχολογική επιχείρηση από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να κερδηθούν οι «ψυχές και οι καρδιές» των πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και από τις δύο πλευρές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι προσχεδιασμένες και αποσκοπούν στο να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση και τελικά τη συμπεριφορά ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Θεωρούνται παράγοντας προστασίας των φίλιων δυνάμεων ή και πολλαπλασιαστής ισχύος. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΨΕΠ). 

Στα 1,8 τρισ. δολάρια αυξήθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες το 2018

STOCKHOLM INTERNATIONAL

Οι συνολικές παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στα 1822 δισ. δολάρια το 2018, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Οι χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για το 2018, ήταν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Γαλλία, οι οποίες μαζί αντιστοιχούν στο 60% των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2010, ενώ οι δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν για 24η συνεχόμενη φορά.