MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

O Δείκτης Φόβου & Απληστίας

Συχνά αναφέρομαι στον δείκτη Fear & Greed που έχει κατασκευάσει το CNN. Άλλωστε αυτά τα δύο συναισθήματα κινούν τις αγορές! Ο Φόβος και η Απληστία! Παρότι έχω εξηγήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου τι είναι ο Δείκτης Επιχειρηματικού Φόβου & Απληστίας, σήμερα θα επανέλθω. Παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχα προβεί σε μια αναλυτική αναφορά στον συγκεκριμένο δείκτη (ΕΔΩ).
 
Ο δείκτης φόβου και απληστίας είναι ένας τρόπος για να μετρήσετε τις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και εάν οι μετοχές έχουν μια τιμή η οποία θεωρείται δίκαιη. Η θεωρία βασίζεται στη λογική ότι ο υπερβολικός φόβος τείνει να μειώνει τις τιμές των μετοχών και η υπερβολική απληστία τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
 

Βρισκόμαστε σε «πολεμική οικονομία», ρεκόρ στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες – Γιατί το χρήμα απαξιώνεται

Τι συμβαίνει με την αξία του χρήματος, η περίπτωση της Ρωσίας και της Τουρκίας και το τέλος της κυριαρχίας των νομισμάτων που δεν είναι συνδεδεμένα με εμπορεύματα 
 
Οι νέες τροπές των γεωπολιτικών εξελίξεων δείχνουν ότι ο κόσμος της υπερπαγκοσμιοποίησης που ξεκίνησε το 1989 με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αλλάξει διά παντός.
 
(α) Η αμφισβήτηση της αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ηγεμονίας γίνεται με δύο τρόπους.
 
Γεωπολιτικά, η αμφισβήτηση έρχεται με την Ουκρανική κρίση που παράγει νέα δεδομένα που οδηγούν αναπότρεπτα σε έναν πολυ-πολικό κόσμο.
 
Σε οικονομικό επίπεδο, η κυριαρχία του δολαρίου τίθεται εν αμφιβόλω τόσο στο επίπεδο των διεθνών συναλλαγών καθώς περιφερειακές ενώσεις, με επίκεντρο την Ασία εξετάζουν νομισματικά μέτρα ώστε να το εγκαταλείψουν όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές τους.
 

Γελοιοποίηση κυρώσεων: Το ρωσικό πετρέλαιο εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά... μέσω Ινδίας - Ενεργειακή ανατροπή

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός σοκ στην προσφορά το οποίο θα αναζωπύρωνε την ενεργειακή κρίση με τις ποσότητες που εισέρχονται από την Ινδία και την Κίνα 
 
Η Ινδία αποδεικνύεται ισχυρός σύμμαχος της Ρωσίας και όχι μόνο εισάγει αφειδώς φθηνά ρωσικά ενεργειακά προϊόντα για να ενισχύσει τη δική της παραγωγική ικανότητα, αλλά βοηθά τη Ρωσία να αντεπεξέρχεται στην πίεση των δυτικών κυρώσεων.
 
Η σύντομα πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο διαδραματίζει έναν ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες φθηνού ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες περνούν από τη διαδικασία της διύλισης και φτάνουν τελικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ
 

«Ο πιο καλός μαθητής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα»-Κ.Ήσυχος

Του Κώστα Ήσυχου
 
Ακόμα και σύγχρονοι διανοούμενοι έχουν αναφερθεί με ελάχιστα λόγια σε μεγάλες ιστορικές αλήθειες που αφορούν εκμεταλλευόμενους και εκμεταλλευτές: «Όσο περισσότερο βασίζεσαι σε δυνάμεις έξω από εσένα, τόσο περισσότερο εξουσιάζεσαι από αυτές». (Harold Sherman, Αμερικανός συγγραφέας).