MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

O Δείκτης Φόβου & Απληστίας

Συχνά αναφέρομαι στον δείκτη Fear & Greed που έχει κατασκευάσει το CNN. Άλλωστε αυτά τα δύο συναισθήματα κινούν τις αγορές! Ο Φόβος και η Απληστία! Παρότι έχω εξηγήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου τι είναι ο Δείκτης Επιχειρηματικού Φόβου & Απληστίας, σήμερα θα επανέλθω. Παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχα προβεί σε μια αναλυτική αναφορά στον συγκεκριμένο δείκτη (ΕΔΩ).
 
Ο δείκτης φόβου και απληστίας είναι ένας τρόπος για να μετρήσετε τις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και εάν οι μετοχές έχουν μια τιμή η οποία θεωρείται δίκαιη. Η θεωρία βασίζεται στη λογική ότι ο υπερβολικός φόβος τείνει να μειώνει τις τιμές των μετοχών και η υπερβολική απληστία τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
 
Τι είναι και πώς υπολογίζεται ο δείκτης;
 
Ο δείκτης Fear & Greed Index είναι μια συλλογή επτά διαφορετικών δεικτών που μετρούν κάποια πτυχή της συμπεριφοράς του χρηματιστηρίου. Είναι η δυναμική της αγοράς, η ισχύς της τιμής της μετοχής, το εύρος της τιμής της μετοχής, τα δικαιώματα αγοράς και πώλησης, η ζήτηση για ανεπιθύμητα ομόλογα, η αστάθεια της αγοράς και η ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Ο δείκτης παρακολουθεί πόσο αυτοί οι μεμονωμένοι δείκτες αποκλίνουν από τους μέσους όρους τους σε σύγκριση με το πόσο αποκλίνουν συνήθως. Ο δείκτης δίνει σε κάθε δείκτη ίση στάθμιση στον υπολογισμό μιας βαθμολογίας από το 0 έως το 100, με το 100 να αντιπροσωπεύει τη μέγιστη απληστία και το 0 να σηματοδοτεί το μέγιστο φόβο.
 
O Δείκτης σήμερα σε σχέση με παλιότερα

Κάθε στοιχείο και ο δείκτης υπολογίζονται μόλις υπάρξουν διαθέσιμα νέα δεδομένα
Εχω πει πολλές φορές, ότι ο δείκτης αυτός όσο και άλλοι που υπάρχουν δεν είναι πανάκεια. Πολλές φορές αδυνατούν να συλλάβουν την πραγματική εικόνα. Άλλες φορές την προεξοφλούν γρηγορότερα. Σε συνδυασμό όμως με άλλα εργαλεία είναι χρήσιμοι γιατί μπορούν να προειδοποιήσουν για τα συναισθήματα και τις προκαταλήψεις των επενδυτών της Αγοράς.
 
Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις θεμελιώδεις αρχές της οικονομίας, μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση του επενδυτικού κλίματος που επικρατεί στην Αγορά. Χωρίς όμως να δίνει ποιοτικές πληροφορίες για την κίνηση στους επιμέρους κλάδους της Αγοράς.
 
Εμείς οι άνθρωποι! Είμαστε μετρήσιμοι τελικά;
 
Σήμερα επανέρχομαι σε αυτόν με μια και μόνο επισήμανση. Που δείχνει το τι εστί άνθρωπος. Καταγράφουμε με αριθμούς μέχρι και τα συναισθήματά μας. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον δείκτη αυτό τον διαμορφώνουν οι άνθρωποι. Δείτε λοιπόν σήμερα το κλίμα πως αποτυπώνεται. Έχει περάσει στο επίπεδο “Απληστία” και κοντεύει να εισέλθει στο επίπεδο “Ακραία Απληστία“! Ενώ ένα μήνα πριν, ο δείκτης κατέγραφε “Φόβο“!
 
Η ταλάντωση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια στιγμιαία καταγραφή που δείχνει ακριβώς, τι είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Ένα είδος που σε μερικές εβδομάδες αλλάζει άρδην επενδυτικές συνήθειες και συναισθήματα. Ενώ σε μερικές εβδομάδες, μπορεί να αντιστραφεί άρδην η εικόνα αυτή.
 
Όταν λοιπόν αμφιταλαντεύεστε τι συμβαίνει στις αγορές, ξεκινάτε να ερευνάτε τι συμβαίνει στον S&P500 και πως μεταφέρεται το κλίμα της Αγοράς, μέσα στον δείκτη Fear & Greed
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου