MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Πολιτική ελευθερία και παγκόσμιος ολοκληρωτισμός

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας

Στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης», ο Προμηθέας, ως σύμβολο του ελευθερόφρονος πνεύματος, παρότι αλυσοδεμένος, δεν διστάζει να τα βάλει με τον «Πατέρα θεών και ανθρώπων» Δία, εγκαλώντας τον για δεσποτικές πρακτικές και για εμμονή στη χειραγώγηση της παγκόσμιας τάξης θεών και ανθρώπων. Ο Προμηθέας γίνεται η ενσάρκωση της πολιτικής ελευθερίας έναντι μιας παγκόσμιας φίμωσης που είχε θρησκευτικό και πολιτικό περιεχόμενο. Απέναντι σε μια πανίσχυρη δύναμη, ο αλυσοδεμένος Προμηθέας παραμένει ελεύθερος. Η αρχαία Αθήνα, αμιγώς ελεύθερη πολιτικά, μπορούσε να αντιληφθεί τη σημασία του Αισχύλειου συμβολισμού. Οι σύγχρονοι άνθρωποι μάλλον όχι…

Ευρωπαϊκή Ένωση και Άρθρο 50

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

Η 31η Οκτωβρίου 2019 είναι η καταληκτική ημερομηνία για το λεγόμενο Brexit δηλαδή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στο άρθρο γίνεται μια συνοπτική ανάλυση του χρονικού και του νομικού πλαισίου της διαδικασίας που ακολουθείται. 

Εφημερίδα Bild για Ντράγκι: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεων

Η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι «ρουφάει το αίμα» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Γερμανών καταθετών, μια ημέρα αφού η ΕΚΤ μείωσε ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Ν. Λυγερός: Ενεργειακή και πολιτική κυπριακή επικαιρότητα. Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης.

Ν. Λυγερός: Ενεργειακή και πολιτική κυπριακή επικαιρότητα. Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Προσδεθείτε: Η Τουρκία στα βράχια

Λεωνίδας Κουμάκης

Η ανασφάλεια του Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

O αποκλεισμός της Ερντογανικής Τουρκίας από το επενδυτικό σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη (East Med) με την συνεργασία ΗΠΑ, Αιγύπτου, Γαλλίας, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου αλλά και άλλων χωρών, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε μια άνευ προηγουμένου λεκτική επιθετικότητα προς κάθε κατεύθυνση, η οποία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο εξ αιτίας των ανεκπλήρωτων νέο-οθωμανικών φαντασιώσεων του Τουρκικού καθεστώτος.

Ξεπούλημα τώρα!

Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ με τη βοήθεια των ξένων επενδύσεων – επιταχύνοντας όσο μπορεί (α) το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, (β) τους πλειστηριασμούς των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, με αγοραστές κυρίως τους ξένους και (γ) επενδύσεις τύπου Ελληνικού ή Σκουριών, όπου δίνεται γη και ύδωρ σε ιδιώτες. Παράδειγμα η Eldorado Gold που οι μέτοχοι της έγιναν μέσα σε τρεις μήνες πλουσιότεροι κατά 1 δις €, εις υγεία όλων εμάς των κορόιδων – ή ο όμιλος Λάτση που χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, θα δρομολογήσει μία περιβαλλοντικά προβληματική επένδυση σε μία περιοχή που «εξαγόρασε» πάμφθηνα, με δάνεια τρίτων, καθώς επίσης με χρήματα αυτών που θα λειτουργήσουν το καζίνο. Αδιαφορεί βέβαια για το ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι βραχυπρόθεσμη και εις βάρος των επομένων γενεών – αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να σταθεροποιηθεί στην εξουσία. Για να τα καταφέρει όμως χρειάζεται επί πλέον τη στήριξη των δανειστών, οπότε της Γερμανίας – γεγονός που σημαίνει με τη σειρά του πως πρέπει να τους δώσει ανταλλάγματα. Στα πλαίσια αυτά, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση «πρόδωσε» τη Μακεδονία για να επιτύχει την επιμήκυνση των 96 δις € χρέους για μετά το 2032, η σημερινή θα επιταχύνει το ξεπούλημα των πάντων.