MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ελλάδα: Ο… βαρυποινίτης της Ευρωζώνης

Το “τιμωρητικό δίκαιο” της εποχής των μνημονίων, που επιβλήθηκε την τελευταία τετραετία, μας… εξοικείωσε αναπόφευκτα με τις έννοιες της “τιμωρίας” και των “ποινών”. 

Έχοντας υποτίθεται “συλλογική ευθύνη” για την κρατική χρεοκοπία του 2010, ο ελληνικός λαός, όπως και ο ιστορικός λαός του Ισραήλ κατά τη Βίβλο, όφειλε τα προηγούμενα χρόνια -και εξακολουθεί να οφείλει- να περάσει υπομονετικά και αγόγγυστα μέσα από την “κοιλάδα των δακρύων”, εκτίοντας την “ποινή” του, σε μια διαδικασία συλλογικού… εξαγνισμού.

Όσοι δεν είναι αλήτες και ρουφιάνοι, να κάνουν ένα βήμα μπροστά

Στη χώρα μας, μαζί με την κρίση και την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος, ήρθε και η αποδόμηση του στηρίγματός του. Ο δημοσιογράφος πλέον, για μεγάλη μερίδα κόσμου, είναι ταυτόσημος με τη διαπλοκή, την προπαγάνδα και τον καιροσκοπισμό. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι γίνανε “όλοι ίδιοι” σε ένα βράδυ.

Από το “το ‘πε ο Ευαγγελάτος” περάσαμε στο “μιλάει κι ο Ευαγγελάτος”. Κι αν για τον Ευαγγελάτο δεν θα κλάψει κανένας, για την απαξίωση και την κακοποίηση που έχει υποστεί η δημοσιογραφία θα πρέπει να κλαίει κάθε δημοκρατικό μας κύτταρο.

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού

Αν και η Ελλάδα υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τη βαριά αυτή ασθένεια, η οποία είναι σχεδόν θανατηφόρα όταν μειώνονται ταυτόχρονα οι ονομαστικοί μισθοί και τα εισοδήματα, φαίνεται πως προσβλήθηκαν οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε.

Σε ανάλυση του κ. Βιλιάρδου από το Μάιο του 2010, με τον τίτλο «Στασιμοπληθωρισμός, η απόλυτη συνταγή χρεοκοπίας», γράφτηκαν τα εξής:

Και σκότωναν και δεν πλήρωσαν ποτέ οι Γερμανοί τα χρέη τους

Έκαναν συνεχείς πτωχεύσεις και παρακαλούσαν τους αντιπάλους τους, στα πεδία των μαχών, να διαγράφουν τα τεράστια χρέη, από δάνεια ή από τις πολεμικές επανορθώσεις που ήταν υποχρεωμένοι και είχαν συμφωνήσει, να πληρώσουν

ΠΑΤΑΓΟ στην κυριολεξία προκάλεσε η αποκάλυψη της kontranews για το ιστορικό των συνεχόμενων χρεοκοπιών που έστηνε η Γερμανία, προκειμένου να γλυτώσει τεράστια ποσά που είχε δανειστεί από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ή τα ποσά που σαν ηττημένοι τους είχαν επιβληθεί από τους νικητές να πληρώσουν για τα εκατομμύρια των νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές που είχαν προκαλέσει στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Η Κολομβία της Ευρώπης

Συχνά, στην πικρή πατρίδα μας, οι ειδήσεις φαντάζουν τόσο εξωφρενικές και δυσάρεστες, ώστε δύσκολα γίνονται πιστευτές ακόμα και από τους πλέον πεσιμιστές. Μία εξ αυτών αφορά τη φορολόγηση των επιδομάτων βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί και των οδοιπορικών που παίρνουν πολιτικοί υπάλληλοι. Αυτά τα επιδόματα φορολογήθηκαν.

Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα!

Η αρχή έγινε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Εκεί που είχαμε μάθει στο θρίλερ και το γκροτέσκο, το ΔΝΤ σε μια μέρα συνεδρίασε, τα ζύγισε και αποφάσισε έγκριση δόσης 3,5 δισ. ευρώ. 

Η ελληνική κυβέρνηση έγνεψε, όπως πάντα, συγκαταβατικά το κεφάλι της. Το ΔΝΤ βέβαια ζήτησε τον πατέρα του και τη μάνα του με την έγκριση της δόσης, αλλά ποιος θα έλεγε κιχ αν μπροστά στα μούτρα του κουνούσαν τρία-τέσσερα δισεκατομμυριάκια; Οι τραπεζίτες πάντως σίγουρα όχι, όπως και οι κυβερνητικοί υπάλληλοί τους.

Τα "κέρατα του" θα πρέπει να πληρώσει τον Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο

Συνολικά 6,7 δις ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο μέσα στον Αύγουστο, όταν... και λήγουν ομόλογα, και να πληρωθούν τόκοι, αλλά και τα δάνεια προς το ΔΝΤ.

Το μεγαλύτερο ποσό αφορά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία λήγουν, με το ελληνικό δημόσιο να πρέπει να βγάλει από τα ταμεία του 3,9 δις ευρώ.