MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Σταύρος Λυγερός: Ακύρωση του αγώνα του 1821 θέλει η Τουρκία

Ποτέ δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά σε πόλεμο, μετά το 1974

Μεταξύ άλλων ο επί κεφαλής του slpress.gr αναφέρει:

• ΗΠΑ και Γερμανία θέλουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Δεν είναι η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες, τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια κλπ.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε δορυφόρο της και να ακυρώσει την επανάσταση του 1821, ή μέρος αυτής.

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς σπατάλες.

Ποτέ δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά σε πόλεμο, μετά το 1974.

Η Ελλάδα στο απόσπασμα: Γιατί η κυβέρνηση δεν μπλοκάρει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ από την οποία κέρδισε 750 δισ; - Υποκρισία από ΕΕ

Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους, μόνον τη δεκαετία 2009-2019, η Τουρκία πήρε από την Τελωνειακή Ένωση το ιλιγγιώδες ποσό των 750 δισ ευρώ. 

Mε την ελληνοτουρκική κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο, ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του για τα δύο μεγάλα μέτωπα: 

Από την μια την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και από την άλλη την δυναμική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας η οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα με τις πλάτες των υποτιθέμενων φίλιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με άλλα λόγια, η ελληνική διπλωματία συνειδητοποιεί ένα αξίωμα το οποίο ποτέ δεν μπόρεσε να το κάνει κτήμα της και οδηγό για την εξωτερική της πολιτική: 

Γερμανία-Τουρκία: Επιβεβαιώνεται ο διαχρονικός γεωπολιτικός έρωτας

Η επίμονη προσπάθεια του Βερολίνου να αποτρέψει την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας (λόγω της άρνησης να αποσύρει το Oruc Reis) επαναφέρει στο προσκήνιο τον διαχρονικό γεωπολιτικό έρωτα που συνδέει τη Γερμανία με τον οθωμανικό-τουρκικό παράγοντα. Τη σχέση αυτή την είδαμε τα τελευταία χρόνια με αφορμή την απόφαση του Ερντογάν να στείλει μαζικά χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια με σκοπό να περάσουν βιαίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Την βλέπουμε και σήμερα. 

Για τη μεταπολεμική Γερμανία (υπό μια έννοια και για την Γερμανική Αυτοκρατορία από την ίδρυσή της το 1871) οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα αλληλεξάρτησης σε διακρατικό επίπεδο. Στην αντίληψη των Γερμανών, η οικονομική ισχύς αποτελεί παράγοντα εξαιρετικής αποτελεσματικότητας, προκειμένου να εδραιωθεί η κυριαρχία τους επί άλλων χωρών. Ανεξαρτήτως αν για τη Γερμανία η κυριαρχία επιτυγχάνεται, τελικά, μέσω της πολιτικοστρατιωτικής ισχύος, όταν αυτή δεν είναι εφικτή, η οικονομική εξάρτηση των άλλων χωρών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι όροι για την τελική κυριάρχηση.