MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

«Ο θάνατος του εμποράκου»!

Στα χέρια λίγων συγκεντρώνεται το εμπόριο στην Ελλάδα. Είδος... προς εξαφάνιση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
 
Συνεχώς μειούμενος βαίνει ο αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, δείγμα της εξελισσόμενης συγκέντρωσης στα χέρια λιγότερων επιχειρήσεων και του περιορισμού των εταιριών που κατατάσσονται στον τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των αυτοαπασχολουμένων στο σύνολο του εμπορίου ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 14,5%, έχοντας μειωθεί σωρευτικά κατά 46,5% την τελευταία 15ετία.
  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκφράζει τη μείωση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και τη συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια μεγαλύτερων παικτών. Πλέον, σε κάθε εργοδότη αντιστοιχούν 6 μισθωτοί, από 5,3 το 2022, στοιχείο που επίσης καταδεικνύει ότι το εμπόριο συγκεντρώνεται σταδιακά στα χέρια λίγων. Ουσιαστικά, οι μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις κλείνουν και αυξάνονται οι μεγαλύτερες. Οι ιδιοκτήτες τους, εάν δεν συνταξιοδοτούνται, γίνονται υπάλληλοι αλλού, όπως και τα μέλη της οικογένειας, ενώ συχνά σε περίπτωση συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη δεν υπάρχει διαδοχή.
 

Δεύτερη θέση στην λίστα της Ευρώπης για τον πληθωρισμό η Ελλάδα – «Τσακίζει» η ακρίβεια

«Μάστιγα» το βρεφικό γάλα
 
Την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί βραχνά για τα ελληνικά νοικοκυριά κι ενώ οι αγορές στο σούπερ μάρκετ σε συνάρτηση με τους λογαριασμούς και τα καύσιμα, αποτελούν καστροφικό συνδυασμό για τις τσέπες των Ελλήνων καταναλωτών, νέα έρευνα εμφανίζει την Ελλάδα ως την χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο πως τα μέτρα της κυβέρνησης παραμένουν ελλιπή!
 
Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των χωρών που έχουν δώσει στην δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο, η Ελλάδα παραμένει στην δεύτερη θέση της «μαύρης» λίστας, καθώς μπορεί ο εναρμονισμένος δείκτης να παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,2%, όμως ο δείκτης στον οποίο εντάσσονται και τα είδη διατροφής κατέγραψε αύξηση 5,8%.
 

Η Ευρωβουλή ενέκρινε την ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα παρά τις αντιδράσεις: «Έρχεται η κοινωνία των κωδικών QR»

«Σε κίνδυνο» η ιδιωτική μας ζωή
 
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την εφαρμογή ενός προτεινόμενου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Οι εκπρόσωποι ενέκριναν το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας με διαφορά 335 ψήφων υπέρ έναντι 190 κατά στις 29 Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο χρειάζεται τώρα επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει νόμος.
 
Ενώ το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας υπήρξε αμφιλεγόμενο στις Βρυξέλλες, με πολλούς πολιτικούς να επισημαίνουν πιθανές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα πολιτικά δικαιώματα, όσοι το υποστήριξαν επιμένουν τώρα ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ξεκαθαριστεί.
 

Οι δωσίλογοι! Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης για το ιστορικό θέμα ταμπού

Όταν οι ιστορικοί κύκλοι δεν κλείνουν με απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, τότε η ιστορία σε κυνηγά και οι πληγές επιφανειακά επουλώνονται. Η Ελλάδα αυτό το έχει κάνει κανόνα. Από τα πιο πρόσφατα ιστορικά παραδείγματα οι δωσίλογοι. Όλοι αυυτοί που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές κι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά αποτέλεσαν τον πυρήνα του κράτους και κυβέρνησαν! Την ίδια ώρα που οι ζωές πραγματικών αγωνιστών καταστρέφονταν. Σε πολλές περιπτώσεις με εντολές των δωσίλογων που είχαν πια γίνει «αξιωματούχοι».