MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Γιώργος Ρωμανός: Η Ελλάδα σε κίνδυνο μετά την οπερέτα των εκλογών. Οκτώ ντοκουμέντα

Γιώργος Ρωμανός: Η Ελλάδα σε κίνδυνο μετά την οπερέτα των εκλογών. 8 Ντοκουμέντα

Εκπομπή «Παραθέσεις». Ο προσκεκλημένος είναι συγγραφέας αναλυτής και ιστορικός ερευνητής. Συζητά με τον σύμβουλο του Neocleous Πτέραρχο ε.α. Χρήστο Πουγκιάλη.
 

Ο διεθνής ναυτικός ανταγωνισμός και τα “τουρκικά Στενά”

Σ
το προηγούμενο άρθρο, όπως και παλαιότερα, αναφερθήκαμε στην τρέχουσα κατάσταση, αλλά και σε ιστορικά προηγούμενα ναυτικών ανταγωνισμών στην οικουμενική κλίμακα. Ασχοληθήκαμε επίσης με την οικονομική και παραγωγική βάση, πάνω στην οποία αρθρώνεται ο νέος ναυτικός ανταγωνισμός, ειδικά στον Ειρηνικό Ωκεανό και όχι μόνο.
 
Οι ναυτικοί ανταγωνισμοί εντείνονται κι όταν οι υπερδυνάμεις υποχωρούν το κενό προσπαθούν να καλύψουν μεσαίες δυνάμεις, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ουσιαστικές παραμέτρους, οι οποίες όμως δεν προδιαγράφουν με ακρίβεια τη συνέχεια. Οι αριθμοί και τα μεγέθη είναι η βάση, η προϋπόθεση. Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδιαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του ναυτικού ανταγωνισμού. Η παράδοση είναι ο κυριότερος ανάμεσά τους. Το αμερικανικό ναυτικό – μάλλον οι στόλοι του δυτικού κόσμου – έχουν πίσω τους μια μεγάλη περίοδο κυριαρχίας στους ωκεανούς, καθώς και πολεμική εμπειρία πολλών ήδη αιώνων.
 

Η Ελλάδα εγκαταλείπει τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά το SPD στην Γερμανία εξετάζει λύση για την Πολωνία

Η Πολωνία βρίσκεται κοντά σε λύση, λόγω της σθεναρής και συνεπούς διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση 
 
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό για το μείζον ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και δεν αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκησή τους,  η Πολωνία βρίσκεται κοντά σε λύση, λόγω της σθεναρής και συνεπούς διεκδίκησης από τη γερμανική κυβέρνηση, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. 

Συγκεκριμένα, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της Γερμανίας είναι έτοιμοι να "λύσουν" το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων με την Πολωνία, σύμφωνα με τον Arkadiusz Mularczyk, τον Πολωνό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο οποίος μίλησε στον Olivier Bault του Remix News κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Βαρσοβία χθες.