MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Σταθακόπουλος Δ.: Είναι τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων μας ελβετικό τυρί;

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, τουρκολόγος και νομικός, μιλά για τις "διαρροές" που υπάρχουν στα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων μας, σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας (08-06-2022).


Ο κ. Σταθακόπουλος είπε ότι, "Αν αυτό συμβαίνει στην κυριολεξία πραγματικά αντιλαμβάνεσαι ότι είναι τραγικό και δεν αφορά την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου. Αφορά τις ασφαλιστικές δικλείδες που πρέπει να έχουν οι εντεταλμένοι για αυτά. Είτε είμαστε πολίτες, ακαδημαϊκά όντα τα οποία σχολιάζουμε με τη γνώση και την εμπειρία μας, είτε πολύ περισσότερο όσοι είναι ένστολοι και είναι διατεταγμένοι τέτοιου είδους υπηρεσία".

Αδαλής Γ.: Ο Ερντογάν μάς έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο - Έβγαλε σε άσκηση 63 πολεμικά πλοία.

Ο οικονομέτρης κ. Γιώργος Αδαλής, μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα (09-06-2022).


Ο κ. Αδαλής είπε ότι το ερώτημα αν θα μας κάνει πόλεμο η Τουρκία έχει παρέλθει πριν δυόμισι χρόνια. Δεν συζητάμε αν θα μας κηρύξει τον πόλεμο. Ο Ερντογάν μάς τον έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο.

Ο κ. Αδαλής πρόσθεσε ότι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά καμία ναυτική δύναμη, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν έβγαλε σε άσκηση 63 πολεμικά πλοία. Μόνο η Τουρκία, όπως είπε, τον Ιούλιο του 2020 παρέταξε 63 πολεμικά πλοία από τη Θάσο και σε όλο το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο απέναντι στην Ελλάδα. Και αναρωτήθηκε, "Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της κήρυξης του πολέμου, τότε τι είναι;"
 

Ρεκόρ τριακονταετίας σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο στο 11,3%

Σε ρεκόρ τριών δεκαετιών ετών έφτασε ο πληθωρισμός τον Μάιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 11,3% σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Μετά το 10,2% του Απριλίου, ο πληθωρισμός του Μαΐου είναι ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 1993, αποτυπώνοντας το κύμα ακρίβειας με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.


Την πιο μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον περσινό Μάιο καταγράφει το φυσικό αέριο, το οποίο είναι ακριβότερο κατά 172,7%. Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα ενέργεια, ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 80,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα & λιπαντικά κατά 36,6%.

Βαριές είναι και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα: αύξηση 14,1% στα γαλακτοκομικά, 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά, 13,8% στα κρέατα και 23,2% στα έλαια. Γενικά, ο δείκτης της κατηγορίας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά έχει παρουσιάσει άνοδο 12,1% τον Μάιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Οι Κουίσλινγκ της Ελλάδος, χθες και σήμερα!

Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης*
 
Η σχέση Ελλάδος και Γερμανίας αρχίζει μετά την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (1831). Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) εκτιμώντας ότι η αναρχία που επικρατούσε στην Ελλάδα απειλούσε και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών παρέδωσαν το 1833, την εξουσία του νεοπαγούς κράτους στον Όθωνα (γιο του Λουδοβίκου, βασιλιά της Βαυαρίας). Ταυτόχρονα, τον προικοδότησαν με νέο δάνειο ύψους 60.000.0000 χρυσών φράγκων. Έκτοτε, η σχέση της Ελλάδας-Γερμανίας ήταν μια σχέση αγάπης-μίσους, παρεμβατισμών, ελέγχου, τιμωριών, καταστροφών (εις βάρος της Ελλάδος), φιλίας και στήριξης, εχθρότητας. Μιας κατάστασης που μας παραπέμπει στην εικόνα κακιάς μητριάς.